Energetske kuglice od zobenih pahuljica i datulja u posudi
Prehrana sportaša

Je li prehrana sportaša skupa?

Posted on

Često se postavlja pitanje potrebe sportaša za uzimanjem dodataka prehrani i neke “specijalne hrane”. Postavlja se i pitanje je li prehrana sportaša skupa. No, odmah na početku, treba reći što je ona. Za razliku od percepcije, ne radi se o magičnim prašcima i tabletama već o stvarnoj hrani; mesu, ribi, tjestenini, povrću i drugim svakodnevnim namirnicama.
Njihova se prehrana temelji na raznolikoj prehrani obitelji, čija su okosnica redoviti obroci pripremljeni kući.

 

Gotova jela nisu za sportaše

Kaotična prehrana, gotova jela, konzerve i dostave ne valjaju nikome, a posebno ne sportašima.
Da pojasnim. Neredovitim konzumiranjem obroka, teško će se zadovoljiti potrebe mladih sportaša na energiji tijekom cijelog dana. Nadalje, od trenutka proizvodnje do konzumiranja konzervirane hrane prođu mjeseci, pa i godine, i sigurno dolazi do gubitka vitamina. Vitamini se gube i kada pripremljena jela satima stoje na toplom pultu u trgovini. Je li to za sportaše? Nije za nikoga, a najmanje za sportaše. Opet ću ponoviti ono što uvijek govorim; vrhunski rezultati ne mogu se postići s hranom loše kvalitete. Niti bilo tko može očekivati biti zdrav i vitalan jedući konzerve.

Skupa je zapravo gotova hrana

Štoviše, sva ta gotova hrana je daleko skuplja od jednostavnih namirnica i domaćih jela koja pripremamo kući. Primjerice, čaša izrezanog voća (cca. 200 g) spremnog za konzumiranje stoji oko 20 kn. Treba li reći da ono stajanjem u trgovini, izloženo svjetlu gubi na kvaliteti. Bolje je na trening ponijeti voće od kuće. Isto tako, voćni jogurt napravimo sami. Em je kvalitetniji, em je jeftiniji od kupovnog.
Slična je situacija i s gotovim energetskim pločicama od suhog voća. Dobrodošle su sportašima u fazi oporavka. Na deklaracije jedne takve piše da je u njoj 95 % paste sušene marelice i 5 % lješnjaka (oboje iz ekološke proizvodnje). Pločica je mase 25 g i košta 5 kn. Možemo je sami napraviti kući. Jednostavno blenderom ili štapnim mikserom usitnimo i izmiješamo eko marelicu i eko lješnjak i oblikujemo pločicu. Takva pločica iz domaće radinosti će nas doći upola manje novca. A kvalitetnija je od kupovne. Kako to? Usitnjavanjem marelice i lješnjaka oni dolaze u veći doticaj s kisikom, te im opada sadržaj vitamina i antioksidanasa. Opada im tako i dobrobit za sportaše.
Štoviše, na jednom mom on-line predavanju, majke mladih sportaša su se toliko zainteresirane za energetske pločice da su mi nakon toga danima slale fotografije svojih domaćih uradaka. Evo jedne od njih.

Energetske kuglice od zobenih pahuljica i datulja u posudi

Domaće energetske kuglice (FOTO: Jedna moja mama)

U praksi, posložena prehrana izgleda ovako:

  • napitak (voda, čaj…) nakon ustajanja
  • doručak prije treninga (po mogućnosti): svježi sir, kruh, mlijeko
  • trening: voda ili drugi napitak po potrebi
  • užina nakon treninga: banana i jogurt
  • ručak: juneća juha s povrćem, mesne okruglice u umaku od rajčice, pire krumpir, salata od mladog kupusa
  • užina u školi/na fakultetu: sendvič s kuhanom šunkom
  • večera: kuhana blitva i krumpir, pečena riba, svježe skuhani kompot od jabuka i suhih šljiva

Kada se znaju red i disciplina, te kada se jede kvalitetno, dalje je sve lako.
Kvalitetnoj osnovi se mogu, po potrebi, dodavati suplementi, gelovi i sl. Reći ćete da gelovi i suplementi nisu nimalo jeftini. U pravu ste, no kada se prehrana posloži kako valja, onda je i potreba za njima manja. Uzima ih se razborito i u određenim slučajevima.

Na pitanje je li prehrana sportaša skupa, ja odgovaram niječno. Važno je kazati kako u prehrani sportaša ništa nije napamet i stihijski. Sve ima svoj smisao i valjane razloge. Potrošiti 100 ili 200 kn s vremena na vrijeme, ne smatram velikim izdatkom. Na to treba gledati kao potrebu od ciljane koristi sportašu, a ne kao izdatak. Daleko više novca ode u vjetar na bezvezne i nepotrebne stvari. Vjerujem da se slažete.

Nadam se da su Vam moji današnji savjeti bili od koristi.

Želite li pomoći djetetu da poboljša svoju prehranu, ima snage i energije, te s veseljem ide na trening, obratite o mi se s punim povjerenjem.

Veliki pozdrav svima.
Vaša Vesna