Jelovnik s definiranim količinama namirnica od koristi je tek kada se usvoje dobre prehrambene navike.
Mršavljenje, Onako usput ...

Jelovnici. Kada oni stupaju na scenu?

Posted on

Tema današnjeg newslettera su jelovnici. U kojim slučajevima su od koristi i gdje se primjenjuju?

Jelovnici za mršavljenje

Kao što znate, na početku mršavljenja svojim klijentima ne dajem jelovnik s podacima koliko grama pojesti mesa, a koliko paprika. Mršavljenje je stres sam po sebi i ne vidim smisao ljude dodatno zamarati vaganjem i mjerenjem. Mnogo je važnije shvatiti bit kvalitetne prehrane i  jesti kako valja, što bi se reklo, „od danas do sudnjeg dana“. Ljudima čija je prehrana ranije nalikovala kaosu je novi „režim“ poprilično zahtjevan. Treba odbaciti čips, gotovi burek s mesom i kolu, a prigrliti borovnice, srdele i vodu. Nije to ni malo jednostavno. Traži poprilično volje, truda i ustrajnosti.

Nakon što prihvate jednostavnu prehranu „po starinsku“, svi od reda mršave. Imam klijente koji su smršavili i po 20 kg bez vaganja hrane.

No, nekima su ipak potrebni jelovnici. Primjerice, osoba jede kvalitetno, obroci su joj redoviti, bavi se tjelovježbom i u pola godine smršavi 10-ak kilograma. No, poslije toga kili ne idu dolje. Često je razlog zastoja velika količina hrane. U tom su slučaju jelovnici od koristi. Tijekom 5, 6 mjeseci čovjek se već dobrano uhoda što se raznolike prehrane tiče. Sve je fino posloženo; ima doručak, ručak, večeru, užine, odabire neprerađene namirnice, jede kuhano, aktivan je, ide na vrijeme spavati … Razlika u odnosu na prije je nebo i zemlja. Kada je sve tako dobro uređeno, onda vaganje hrane nije problem.

Naravno da ni tada klijentima ne namećem svoju volju, niti dilam gotove jelovnike. Jelovnike ponaosob sastavljam za Ružicu i Mirka od njima dragih namirnica i jela. Svi smo različiti. Netko ne voli kruške, netko je alergičan na mlijeko, netko ne jede svinjetinu. Za sve postoje zamjenske namirnice i kada je dobre volje jelovnik može zaživjeti u praksi, a mršavljenje se nastaviti. Ne važu ljudi hranu stalno. To je samo nekih 15-tak dana dok ne steknu osjećaj za primjerene količine.                  

Jelovnici u ustanovama

Naravno da postoje jelovnici u dječjim vrtićima, učeničkim domovima, bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe i sl. Oni su standardizirani i normirani. Na taj se način može kontrolirati kvaliteta jela te planirati nabava namirnica i troškovi.

Izrada jelovnika za pojedinca i za ustanovu su dva različita posla.

Bilo kako bilo, kvalitetna prehrana nam je svima potrebna.

Želim Vam nedjelju „za poželjeti“.

Vaša Vesna

(Ako tražite nutricionistu posvećenog rješavanju Vašeg problema s prehranom, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com.)