Blog dr. sc. Vesne Bosanac Jelovnik za mršavljenje s definiranim količinama hrane ima smisla nakon što čovjek usvoji dobre prehrambene navike.
Mršavljenje odraslih

Jelovnik za mršavljenje. Kada on stupa na scenu?

Posted on

Tema današnjeg bloga su jelovnici. Kome su od pomoći, u kojim slučajevima su od koristi i gdje se primjenjuju?

Jelovnik za mršavljenje

Kao što znate, na početku mršavljenja svojim klijentima ne dajem jelovnik s podacima koliko grama pojesti mesa, a koliko paprika. Mršavljenje je stres sam po sebi i ne vidim smisao ljude dodatno zamarati vaganjem i mjerenjem. Mnogo je važnije shvatiti bit kvalitetne prehrane i  jesti kako valja, što bi se reklo, „od danas do sudnjeg dana“. Ljudima čija je prehrana ranije nalikovala kaosu je novi „režim“ poprilično zahtjevan. Treba odbaciti čips, gotovi burek s mesom i kolu, a prigrliti borovnice, srdele i vodu. Nije to ni malo jednostavno. Traži poprilično volje, truda i ustrajnosti.

Nakon što prihvate jednostavnu prehranu „po starinsku“, svi od reda mršave. Imam klijente koji su smršavili i po 20 kg bez vaganja hrane.

No, nekima su ipak potrebni jelovnici. Primjerice, osoba jede kvalitetno, obroci su joj redoviti, bavi se tjelovježbom i u pola godine smršavi 10-ak kilograma. No, poslije toga kili ne idu dolje. Često je razlog zastoja velika količina hrane. U tom su slučaju jelovnici od koristi. Tijekom 5, 6 mjeseci čovjek se već dobrano uhoda što se raznolike prehrane tiče. Sve je fino posloženo; ima doručak, ručak, večeru, užine, odabire neprerađene namirnice, jede kuhano, aktivan je, ide na vrijeme spavati … Razlika u odnosu na prije je nebo i zemlja. Kada je sve tako dobro uređeno, onda vaganje hrane nije problem.

Naravno da ni tada klijentima ne namećem svoju volju, niti dilam gotove jelovnike. Jelovnike ponaosob sastavljam za Ružicu i Mirka od njima dragih namirnica i jela. Svi smo različiti. Netko ne voli kruške, netko je alergičan na mlijeko, netko ne jede svinjetinu. Za sve postoje zamjenske namirnice i kada je dobre volje jelovnik može zaživjeti u praksi, a mršavljenje se nastaviti. Ne važu ljudi hranu stalno. To je samo nekih 15-tak dana dok ne steknu osjećaj za primjerene količine.                  

Jelovnici u ustanovama

Naravno da postoje jelovnici u dječjim vrtićima, učeničkim domovima, bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe i sl. Oni su standardizirani i normirani. Na taj se način može kontrolirati kvaliteta jela te planirati nabava namirnica i troškovi.

Izrada jelovnika za pojedinca i za ustanovu su dva različita posla.

Bilo kako bilo, kvalitetna prehrana nam je svima potrebna.

Želim Vam nedjelju „za poželjeti“.

Vaša Vesna

(Ako tražite nutricionistu posvećenog rješavanju Vašeg problema s prehranom, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com.)