Blog dr. sc. Vesne Bosanac Kada je idealno vrijeme za savjetovanje o prehrani sportaša Fotografija prikazuje listove melise u čaši s vodom.
Prehrana sportaša

Kada je idealno vrijeme za savjetovanje o prehrani sportaša?

Posted on

Neki dan mi se za savjetovanje o prehrani javio otac jednog mladog sportaša. Momak postiže izvrsne rezultate u jednom borilačkom sportu i uistinu sam bila počašćena ukazanim povjerenjem. No, do suradnje, barem za sada, nije došlo. Evo zašto.

U razgovoru o savjetovanju Ivičin otac mi je usput spomenuo kako se momak sprema na državno natjecanje koje je na rasporedu za dva tjedna. Na to sam ja kazala da sada jednostavno nije vrijeme za edukaciju o poboljšanju prehrambenih navika.
Kao prvo, prednatjecateljsko razdoblje je izuzetno stresan period i nikako nije vrijeme za usvajanje osnovnih odrednica kvalitetne prehrane sportaša.
Drugo, prehrana prije natjecanja se razlikuje od prehrane tijekom trenažnog procesa. O njoj se može razgovarati tek nakon što se dobro posloži bazična prehrana.
Treće, nepisano je pravilo da se ništa novo ne smije isprobavati neposredno prije ili za vrijeme važnog natjecanja. Svi eksperimenti moraju se proći na treningu koje simulira natjecanje ili eventualno na natjecanjima na kojima postignuti rezultat nije značajan. Jednostavno, sve što se ima poboljšavati i isprobavati se radi dovoljno prije važnih natjecanja. Nikako „5 do 12“. Natjecanje je samo po sebi veliki stres i svako dodatno opterećenje negativno utječe na sportaše. Uostalom, ne idu nogometaši tek tako u karantenu nekoliko dana pred važnu utakmicu. Nadam se da se razumijemo.

Kada krenuti s poboljšanjima?

Idealno bi bilo sada tijekom ljetne pauze. Opušteni su i sportaši i njihovi roditelji, pa su tako i sve potrebne promjene lakše prihvaćaju.
Dovoljno je vremena da se:

  • dobro poslože obroci,
  • odgovori na pitanja što jesti prije, a što nakon treninga,
  • porazgovara o pitanju ranog doručka
  • daju ideje za dobre užine u školi
  • odredi optimalna nadoknada tekućine tijekom i nakon natjecanja,
  • usmjeri sportaša i roditelje što jesti na putovanju i natjecanju u gostima
  • porazgovara i o mogućoj suplementaciji

Naravno, mladi sportaši rado će roditeljima pomoći u pripremi jela i samostalno isprobavati jednostavnije recepte. Uostalom, znati kuhati uvijek dobro dođe u individualnim sportovima kada male ekipe odlaze na natjecanja. Često je smještaj u apartmanima i kuhaju sami.

Ljeto je stvoreno za mršavljenje

Neka to Vaši mladi sportaši iskoriste.
Ljeti jedemo laganiju, manje masnu hranu što je preduvjet uspješnog mršavljenja koje daje trajne rezultate. Potaknite svoju djecu da svaki od glavnih obroka uključe povrće. Bogato je ono vitaminima, mineralnim tvarima, antioksidansima…, dok je s druge strane siromašno mastima i energijom. Osim toga, povrće sprječava prejedanje.
Evo primjera jednog jelovnika kojeg će mladi sportaši sigurno voljeti.
Doručak: prženo jaje, rajčica, kruh i jogurt
Užina: breskva
Ručak: svinjetina u umaku od povrća (luk, mrkva, grašak, rajčica i začini), tjestenina, krastavac kao salata, voda
Užina: domaći voćni jogurt (jogurt izmiksan s jagodama)
Večera: kuhani špinat i krumpir, polutvrdi sir, kruh, voda

I naravno, potaknite svoju djecu na svakodnevnu tjelovježbu aerobnog karaktera. Plivanje, vožnja bicikla, šetnja… pomažu mršavljenje.

Svima želim ugodan ljetni odmor, zanimljivo društvo i nezaboravne doživljaje.

Veliki pozdrav svima.
Vaša Vesna

Želite li da Vaše dijete, poboljšanjem prehrambenih navika, maksimalno iskoristi potencijale i ostvari svoje sportske snove, obratite mi se s povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com