Blog dr. sc. Vesne Bosanac Mršavljenje djece sportaša. Kako im pomoći? Prikaz: kaki - izvrsna užina.
Prehrana sportaša

Mršavljenje djece sportaša. Kako im pomoći?

Posted on

Prije par dana su mi se za savjet obratili roditelji perspektivnog, mladog sportaša koji ima problema s viškom kilograma. Štoviše, cijelu obitelj muči isti problem.
Iako je svaki sportaš priča za sebe, neki od savjeta koje sam dala Tonijevim roditeljima, bit će, vjerujem korisni i Vama.

Evo kako možete pomoći svome djetetu sportašu i biti mu podrška:

1) Redoviti obroci neophodni su za pravilan rast i razvoj mladog sportaša. Kvalitetna prehrana podržava treninge i natjecanja.

Raznolika i kvalitetna prehrana sportaša temeljena na izvornim namirnicama dobra je za cijelu obitelj. Niti je poželjno, niti je potrebno kuhati jedna jela za sportaše, a druga za ostatak obitelji. Prilagodba obitelji prehrani sportaša koji treba smršavjeti znači pozdraviti se sa štruklama i piletinom s mlincima te prigrliti čisto nemasno meso i ribu, povrće… Velika je i snažna to podrška mladim sportašima koji imaju problema s pretilošću da usvoje dobre prehrambene navike. Kada svi jedu isti, kvalitetan obrok, djeca se ne osjećaju izdvojeno i zapostavljeno.

2) Neka Vaše dijete nakon škole ili treninga kući čeka ručak ili večera.

Konkretan obrok daleko je bolji od slanih i masnih grickalica odnosno obroka s nogu upitne kvalitete. Loši odabiri djecu ne mogu nahraniti. Ona su opetovano gladna, jedu svako malo i tako hranom unesu energije više nego im je uistinu potrebno. Rezultat je, što drugo već debljanje.

3) Valja izbjegavati polugotova i gotova jela, posebno masna i ona koja sadrže popriličnu količinu dodanog šećera.

Domaća hrana nema alternativu jer je u prehrani sportaša neizmjerno važno znati što se jede. Kući imajte isključivo kvalitetne, neprerađene ili minimalno prerađene namirnice.

4) Recite NE kojekakvim grickalicama

Masni čipsevi i flipsevi nisu za sportaše koji trebaju smršavjeti. Umjesto njih, uvijek kući imajte voća, mlijeka, sira, jogurta, kuhane šunke, jaja, kruha …  Kada je tako, što god odabrali za međuobrok, djeca će dobro odabrati. Priznat ćete kako su banana ili neko drugo voće daleko bolji od flipsa. 

5) Iz prehrane valja isključiti peciva od lisnatog tijesta, krafne, piroške i sl. pekarske proizvode koje djeca često kupuju za užinu u školi.

Ovi proizvodi su izrazito masni, te su osiromašeni na bjelančevinama i mikronutrijentima prijeko potrebnim sportašima. Umjesto toga, djetetu kući pripremite npr. sendvič od prešane šunke i sira za ponijeti u školu.

6) Nemojte djeci davati džeparac.

Možda će Vam se ova mjera činiti preradikalna, no itekako ima smisla. Ako sve imaju osigurano; knjige, odjeću, obuću i puni pansion, pitanje svih pitanja je čemu uopće džeparac. Za kupovanje drugorazrednih lisnatih peciva, cigareta i zaslađenih gaziranih sokova? To sigurno nije život mladih sportaša koji žele nešto postići.

7) Živite li u blizini rodbine, porazgovarajte s njima o prehrani svojih sportaša.

Često djeca, čiji su roditelji na poslu, a ona sama kući, probrčkaju ručak koji je pripremljen pa potom, za utjehu, odu k baki i djedu koji imaju dobro čuvano skladište svim mogućih i nemogućih poslastica; pudinga, čokoladnog namaza, keksića i sl. Put za pretilost širom je otvoren.
Takvo zaštitničko ponašanje ekipe s donjeg kata nema nikakvog smisla. Ljubav prema unucima ili nećacima ne pokazuje se čokoladicama već podrškom i pomoći u ostvarenju dobrih sportskih rezultata. Upravo zato, roditelji, djedovi, bake, tete, stričevi i ostala rodbina moraju vodit’ istu politiku.

Bilo bi to sve od mene za danas. Nadam se da Vam je ovaj tekst otvorio oči te da će kroz mršavljenje Vaše dijete usvojiti mnoge pozitivne navike.

Svima želim mnogo radosti i zanimljivih susreta na predstojećim natjecanjima.

Veliki pozdrav.

Vaša Vesna