Moj rad; ljetna torba od đinsa.
Prehrana sportaša

Kako spriječiti debljanje mladih sportaša ljeti?

Posted on

Ljeto je i većina djece i mladih su aktivniji više nego obično. Igraju se na ulici, plivaju, trče… Barem bi tako trebalo biti.
No, određen broj mladih sportaša s invaliditetom je sada ljeti manje aktivan. Jednostavno, invaliditet je takav da znatno sužava mogućnost bavljenja sportom izvan kluba.
Pred roditeljima su zahtjevni izazovi koje valja premostiti, pa vjerujem da će vam moji današnji savjeti u tome uvelike pomoći.

1) Dijete ne smije gladovati

Djetinjstvo i mladalaštvo je doba rasta i razvoja kada je potreba za energijom i hranjivim tvarima veća nego u odrasloj dobi.
Djeca i mladi sportaši s invaliditetom, tijekom sportske sezone, imaju veće potrebe za energijom od prijatelja s istim invaliditetom koji se ne bave sportom.
Međutim, ako je sada, u vrijeme ljetne pauze, aktivnost smanjena, neophodno je smanjiti i unos hrane. U protivnom će doći do debljanja što stvara problem tijekom povratka treninzima i vraćanju kondicije. Složit ćete se sa mnom kako je bezbolnije spriječiti debljanje nego, zajedno s djetetom, prolaziti kroz patnju mršavljenja.
Spriječiti debljanje ne znači gladovati. Djeca i mladi sportaši u razvoju trebaju svakodnevno konzumirati žitarice, povrće, voće, meso (ribu, jaja ili sir), jogurt ili mlijeko, a tu su i masti (ulja) koja koristimo u pripremi hrane.

2) Smanjiti unos energije

Smanjiti unos energije najjednostavnije je postići izbacivanjem iz jelovnika:

 • gotove i polugotove hrane (gotove lassagne, makaroni sa sirom…),
 • kupovnih ćevapa i pljeskavica,
 • lisnatog tijesta (lisnato s hrenovkom, marmeladom, čokoladom, sirom i šunkom…),
 • kolača od prhkog tijesta,
 • namirnica prženih u dubokom ulju (npr. krafne, kroketi, piroške),
 • salami, kobasica, hrenovki, pašteta… (jer su masni, a k tome sadrže poprilično aditiva),
 • masnih krickalica (čipsa i sl.)

3) Podrška obitelji

Pomoći djetetu ili mladom sportašu s invaliditetom da se ne udeblja, traži podršku i svojevrsnu žrtvu cijele obitelji.
Oni se nipošto ne smiju osjećati zakinuto, pa to znači da u obitelji svi moraju jesti ono što je za sportaše najbolje.
Primjerice, za večeru će se umjesto pizze jesti lešo kuhana blitva, krumpir i jaje.
Što se slatkiša tiče, umjesto kolača i keksa, odaberite voće. Em je zdravije, em je jeftinije. Budite kreativni što se objašnjenja tiče. Jedan brižan otac mi je kazao da će sazvati „sastanak obitelji“ i reći da je ovo ljeto, zbog financijskih razloga, sladoled ograničen na jedan dnevno. Bravo za tatu!

4) Uključite povrće

Povrće je niske energetske vrijendosti, a voluminozno je te tako sprječava prejedanje i debljanje. U njemu su prehrambena vlakna koja osiguravaju redovitu stolicu te mineralne tvari, vitamini i drugi antioksidansi važni tijekom oporavka nakon treninga i natjecanja. Valja ga uključiti u svaki ručak i večeru. Sada ljeti, uključite ga i u doručak.
Više o važnosti povrća u prehrani sportaša pronađite na mome Instagram profilu.

5) Recite NE noćnom jedenju

Neka Vaše dijete sportaš kvalitetno večera oko 20 h. Nemoguće da će opet biti gladno u 22. Isto vrijedi i za obitelj. Nakon večere prošetajte, posjetite ljetno kino ili koncert na otvorenom. Samo nemojte da su Vam u ruci uštipci ili hamburgeri.

6) Zaokupiti mozak

Važno je ovo ljeto što korisnije iskoristiti. Potaknite svoje sportaše na čitanje lektire. S pročitanim lektirama će u jesen imati više vremena za učenje.
Predložite im bavljenje kreativnim hobijima. Djevojkama će biti zanimljivo šivati ili od perlica izrađivati narukvice, dok će mnogi momci sebe pronaći u slikanju ili sviranju gitare.
Rad rukama potiče kreativnost i samopouzdanje te otvara nove vidike. Tko zna, možda se u Vašem djetetu krije budući svjetski poznati modni kreator ili glazbenik. Eto osigurane karijere nakon bavljenja sportom.
Koji god hobi mladi sportaš odabrao, svaki je dobar i od ogromne pomoći u jačanju samopouzdanja i otvaranja novih vidika. Naravno kada su ruke i mozak zaokupljeni poslom, ne misli se što bi se stavilo u usta iz puke dosade.

Evo kako izgleda ljetni jelovnik kojim se sprječava debljanje:

 • doručak: svježi sir, crni kruh, krastavac i voda
 • užina: kriška dinje
 • ručak: pečena teletina, đuveč, zelena salata
 • užina: mala zdjelica voćne salate s kuglicom sladoleda
 • večera: pečena riba, kuhane mahune i krumpir

Vjerujem da ste i ovoga puta primijetili kako je kvalitetna prehrana sportaša korisna svima. Pomažući ovo ljeto mladom sportašu da se ne udeblja, korist će biti vidljiva za cijelu obitelj; mnogi će poboljšati svoje prehrambene navike, a neki vjerujem i smršavjeti.

Želim svima ljeto za pamćenje.
Vaša Vesna