Domaća hrana dugoročno doprinosi našem zdravlju.
Mršavljenje, Onako usput ...

Ljeto – vrijeme za pozitivne promjene

Posted on

Ljeto je i većina nas je na godišnjem odmoru. Bilo da smo otišli nekud ili odmaramo u svome malom Raju, vrijeme koje držimo u ruci valja iskoristiti što je moguće bolje. I zato, pamtimo ovo ljeto po nekom novom iskustvu i sa sobom u jesen ponesimo nešto dobro.   

Budimo aktivni

Kao što nema smisla ići na skijanje pa cijeli dan prosjediti pokraj staze pijući kuhano vino, tako nema smisla otići na more, pa godišnji protratiti u hladu pod suncobranom.

Ljeto je idealno vrijeme za tjelovježbu. Čak i onima koji imaju zdravstvenih problema godit će lagana šetnja rano ujutro i kasno predvečer. Niste u kondiciji? Ništa zato. Malo po malo produžavajte svoju šetnju. Minutu po minutu, korak po korak duže i do kraja mjeseca bit ćete u mogućnosti odraditi popriličnu kilometražu.

Ako ste na moru, još bolje. Plivajte. Ono je istodobno i tjelovježba i terapija; protiv stresa, kod bolnih zglobova i sl. Posebno se preporučuje tijekom mršavljenja. Minimalno opterećuje zglobove dok istodobno troši popriličnu količinu energije. Odredite sebi razdaljinu koju morate preplivati, nađite dobro društvo i uživajte. Ako ja za jednog boravka na plaži mogu otplivati tri puta po pola sata, sigurno možete i Vi. Ne žalite truda. Na kraju odmora osjetit ćete razliku i bit ćete i više nego sretni što svoj godišnji niste ostavili na „luftiću“.      

Jedimo kvalitetno

Jesti kvalitetno znači kuhati za sebe. Ako ste se ranije oslanjali na gotovu hranu, ljeto je idealno vrijeme za promjene. Mnoštvo je sezonskog povrća, a s njime i mogućnosti za pripremu jednostavnih jela na kojima dalje možemo graditi svoju prehranu. Primjerice nemasne krem juhe od tikvica ili kolerabe s mrkvom, peršinom, celerom i začinskim biljkama neusporedivo su bolje od onih gotovih iz vrećice. Kvalitetan ručak može biti jeftin i jednostavan. Dovoljno je ispeći pureća prsa, krumpir u kori i pripremiti salatu od rajčice i krastavaca. Složit ćete se sa mnom kako je to daleko bolje od trećerazrednih jela u nekom tamo ŽNJ restoranu.

I zato, nemojmo zazirati od kuhače. Mršavljenje i mijenjanje loših prehrambenih navika je učenje koje uključuje i malu školu kuhanja. Samo kuhajući za sebe i obitelj možemo imati uvid u kvalitetu namirnica i sastav jela.

Vodimo brigu o sebi i svome zdravlju jer nitko drugi to ne može umjesto nas. Iskoristimo ovo ljeto što najbolje možemo. Sretno svima.

Vaša Vesna

Za savjet o zdravom mršavljenju koje daje trajne rezultate, javite se s punim povjerenjem.