Blog dr. sc. Vesne Bosanac Mast i mršavljenje Prikaz: svinjska mast
Mršavljenje odraslih

Mast i mršavljenje

Posted on

Prevelika količina masti u prehrani je jedan od glavnih krivaca “punine“ i debljine. Sama logika kaže da, želite li otopiti masne naslage, trebate nemilosrdno skresati mast u prehrani.
Nema sreće u koketiranju sa slaninom, maslacem i vrhnjem, koliko god domaći bili. Što to prije shvatite, prije ćete doći do linije koju toliko silno želite.

Masti su nam potrebne

Istina je, bez masti u prehrani nema zdravlja. Ona je u svim našim stanicama. Doprinosi probavi, imunitetu, zdravlju kože, mozga, zglobova i kostiju.
Ulje koristimo za pirjanje, pečenje… Njime začinimo salatu i kuhano povrće. Tako pomažemo boljem iskorištenju vitamina K i karotenoida te poboljšamo sami okus jela. Jer, složit ćete se sa mnom, konzumiranje hrane mora nam pričinjati zadovoljstvo.

Međutim…

Željeli mi to priznati ili ne, mast je koncentrat kalorija. U jednom gramu masti više je nego duplo energije u usporedbi s jednim gramom ugljikohidrata ili bjelančevina.
I dok su ranije naši pradjedovi i prabake zbog neimaštine štedjeli na masti, maslacu i ulju, danas smo mi to primorani činiti zbog zdravlja. Ruku na srce, želimo li se riješiti „šlaufića“ oko struka, dodatak masti i ulja jelima, mora biti strogo doziran. Razlog je jasan. U usporedbi s ljudima od prije 100 godina, premalo se krećemo pa kruh „utoćan“ u ulje, jednostavno nemamo gdje potrošiti.
A što je sa slaninom, čvarcima, vrhnjem (kiselim, za kuhanje, za šlag), topljenim sirom i sirom u listićima? Sve su to namirnice bogate mastima i, želite li smršavjeti, na njih je najbolje zaboraviti.
Zašto? Evo odgovora. Samo 25 g slanine nosi 187 kcal i 20 g čiste masti. Slično je to kao 5 čajnih žličica ulja. Tih sićušnih 25 g slanine pojedemo za doručak uz jaja, dok kažemo „keks“. I tu nastaje problem. Želimo li zadržati vitku liniju i jesti slaninu, onda 5 čajnih žličica ulja trebamo ukrasti od nekud iz jelovnika toga dana. No, odakle ukrasti, pitanje je za milijun dolara. Iskreno, ne znam. Trebalo bi jesti zelenu salatu, bez ulja. Isto tako kuhani kelj i krumpir. Zato vjerujem da je jednostavnije odreći se slanine nego se odreći ulja na rukoli, blitvi ili kelju. Iskreno, ne možemo imati i ovce i novce.

“Hoću li biti u deficitu s mastima?”

I onda kada budete štedljivi s dodavanjem ulja jelima, nema bojazni da ćete biti u deficitu mastima u prehrani. Jer, osim u maslacu, svinjskoj masti i ulju, mast se nalazi u klasičnom mlijeku, siru, mesu, ribi, orasima, bademima, bučinim i suncokretovim sjemenkama, te brojnim drugim namirnicama.

A koliko uopće ulja koristiti?

Promatrajući stare fotografije ljudi od prije 100-tinjak godina, svi oni su imali liniju, koja je danas, većini samo pusti san. Nisu se imali kada udebljati jer su po cijele dane bili aktivni u poljoprivredi, a k tome jeli skromno i malo. Ulje se mjerilo na kapi, eventualno u bogatim obiteljima na žličice.

I za kraj, što mislite, koliko bismo ulja trebali koristiti za začinjanje salate ili kuhanog povrća? Evo odgovora: na 60 g zelene salate ide jedna čajna žličica ulja i pola žličice octa.
Kada skuhamo 180 g blitve i isto toliko krumpira, za začiniti ih, dosta je jedna jušna žlica ulja, malo papra i isjeckani češnjak. Neću pitati koliko Vi „tankate“ ulja po povrću. 🙂

Vjerujem da su Vam ove činjenice otvorile oči. Valja uživati u jelu, no sve ima svoju mjeru.

Veliki pozdrav svima.

Vaša Vesna

 

Ako ste odlučili, nakon silnih pokušaja i bezuspješnih dijeta prihvatiti kvalitetnu prehranu s kojom ćete smršavjeti jednom zauvijek i unaprijediti svoje zdravlje, za detaljan i konkretan savjet, obratite mi se s punim povjerenjem. Tu sam za Vas.