Logo Gradska knjižnice Solin
Aktualna događanja

Moje predavanje o prehrani mladih sportaša u Solinu

Posted on

Pitate li se što djetetu sportašu dati jesti nakon treninga? Imate li nedoumica što bi bila kvalitetna užina u školi? Nemate ideju što pripremiti za večeru?

Na ova i mnoga druga pitanja dobit ćete odgovore na mome predavanju “Prehrana mladih sportaša”. Održat će se dana 27. 4. (četvrtak) u Gradskoj knjižnici Solin. Adresa je Ulica kralja Zvonimira 117 d. 

Konkretna hrana je ključna

Iz razloga što se prehrana sportaša ne može promatrati kroz izdvojene hranjive tvari (ugljikohidrate, vitamin D, željezo, kalcij ili magnezij), već kroz konkretnu hranu, na predavanju ću govoriti o skupinama namirnica i njihovoj koristi za sportaše.

Mladi sportaši su u fazi rasta i nikako nije svejedno što tijekom dana jedu. Stoga će poseban naglasak biti na pravilnoj koncepciji obroka tijekom dana kako bi se razvoj sportaša bio normalan, a treninzi pričinjavali veselje i zadovoljstvo.

Hidracija i dodaci prehrani

Za uspjeh na treningu i natjecanju neophodno je biti dobro hidriran te ću na predavanju dati savjete što činiti da se to postigne.

Danas sve više prevladava mišljenje kako uspjeh u sportu nije moguć bez uzimanja dodataka prehrani. Na predavanju će biti govora u kojim slučajevima oni mogu korisni i na što treba obratiti pažnju kod kupovine. Naime, valja znati kako svaki dodatak prehrani predstavlja potencijalni rizik za pad na dopinškoj kontroli što nerijetko znači neslavan kraj sportske karijere.

Važno je znanje primijeniti u praksu

Naglasak će biti na praktičnoj primjeni kvalitetne prehrane u svakodnevici sportaša, pri čemu ću skrenuti pozornost i na manjkavosti u njihovim prehrambenim navikama te savjetovati kako ih ispraviti.

Navest ću primjere jednostavnih jela koje mladi sportaši mogu sami pripremiti jer vjerujem da dijelite moje mišljenje kako je mladim sportašima kulinarsko znanje od velike koristi u unaprjeđenju njihove prehrane.

I zato, iskoristite priliku, pozovite i povedite sa sobom na predavanje prijatelje i poznanike. Potrudit ću se da na predavanju naučite nešto novo i s njega odete zadovoljni.

Vidimo se tamo.

Veliki pozdrav svima

Vaša Vesna