Prikaz situacije ruganja zbog debljine
Aktualna događanja, Pobijediti debljinu kod djece

Ruganje zbog debljine. Treba li to proživljavati i Vaše dijete?

Posted on

Kažemo kako volimo djecu jer su iskrena. Obožavamo njihova zapažanja, dosjetke i zaključke. Pamtimo ih, pa ponosno prepričavamo susjedima i rodbini.

Međutim, nije nam svejedno kada se brutalno istinita iskrenost odnosi na našu djecu. Nema roditelja kojem je svejedno što mu dijete u školi zadirkuju zbog loših ocjena, naočala ili navijanja za rivalski nogometni klub. A kako li se tek dijete osjeća?
Ruganje zbog naočala ili kluba, priznat ćete, mila je majka prema ruganju zbog debljine. Zapitajmo se kako se osjeća dijete od 6, 7 godina, kada mu se, iz dana u dan, rugaju zbog debljine? Što osjeća kada nitko s njim ne želi igrati nogomet? O čemu razmišlja kada se druga djeca, međusobno, o njemu šapuću na uho?

Vrijeme curi

Situacija nije nimalo jednostavna. Kao odrasli ljudi, moramo preuzeti odgovornost. Moramo biti iskreni prvenstveno prema sebi samima i priznati da smo i mi svojim ponašanjem doprinijeli problemu.
Nemamo vremena očajavati. Krajnji nam je trenutak zatomiti vlastiti ego, stisnuti zube i krenuti u rješavanje problema.

Što nam je činiti?

Želimo li pomoći djetetu pobijediti debljinu i izrasti u samopouzdanu, mladu osobu, moramo biti odlučni, disciplinirani i ustrajni.
Evo plana koji će Vam u tome uvelike pomoći.
1) Prije sljedećeg odlaska u kupovinu, napišite popis isključivo neprerađenih namirnica; meso, riba, jaja, sir, povrće, voće, ulje, maslac, brašno, riža, tjestenina, jogurt, mlijeko…
Nema razloga kupovati keks i kolu „za slučaj da dođu gosti“, čokolade „za poklon“, niti riblje štapiće „koje voli rodica Nita“. Visokoprerađenu hranu koju sada imate kući, ne trebate baciti. Malo po malo ju trošite i na koncu će ju istisnuti kvalitetnije namirnice.
2) Djetetu dajte na važnosti. Za doručak, ručak, večeru te užine ponudite mu 2, 3 mogućnosti. Sve neka budu kvalitete. Skuhajte ručak koji dijete odabere. To može biti pastrva s keljom i krumpirom ili rižom, graškom i mrkvom ili cvjetačom, brokulom i krumpirom. Što god dijete odabere, dobro je.
3) Svaki dan s djetetom otiđite u šetnju, na sanjkanje i grudanje, ili partiju badmintona u dvorani. Ljeti plivajte. Slažete li se sa mnom da bi odlazak na more morao značiti aktivan odmor, a ne besposleno sjedenje na plaži?
4) Porcije u restoranu su obično prevelike. Nerijetko je jedna porcija sasvim dovoljna za dvoje ljudi. Neka vam ne bude neugodno međusobno podijeliti hranu. Druga je mogućnost ostatak hrane ponijeti kući.
5) Idete li u posjetu rodbini ili prijateljima, unaprijed dogovorite da vas ponude voćem i vodom umjesto sokom i keksima. Nemate li njihovu podršku, nemojte ih niti posjećivati. Imajte na umu da je mršavljenje Vašem djetetu terapija. Jer, jednako kao što se narkoman neće odviknuti od droge uz „malo heroina“, tako ni Vaše dijete neće smršavjeti s čokoladicama i gotovim voćnim jogurtićima.

Uostalom, nikome ne morate polagati račune. Budite svom djetetu najveća podrška. Mislite na njegovo zdravlje. Ne dopustite da mu ruganje i druge traume, koje proživljava zbog debljine, trajno obilježe život. Pomognite mu smršavjeti i vratiti samopouzdanje dok je još vrijeme.

Za podršku na tom putu, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranaposrtasa.com

Tu sam za Vas.

Vaša Vesna

(Naslovni prikaz je na naslov iz Jutarnjeg lista. Izdvojila Vesna Bosanac.)