Blog dr. sc. Vesne Bosanac Provjerite sadrže li suplementi Vaše djece zabranjene tvari. Popis zabranjenih sredstava za 2022. godinu možete pronaći na mrežnoj stranici Savjetovališta za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Prehrana sportaša

Važna napomena. Provjerite sadrži li dodatak prehrani Vašeg djeteta zabranjene tvari!

Posted on

Pita me nedavno prijatelj iz osnovne škole bi li se prihvatila savjetovanja sportaša jednog zahtjevnog sporta. Njegov susjed radi tamo.
„Možeš dat’ treneru moj broj mobitela. Neka mi se javi da vidimo što i kako“, spremno odgovorim. „Ma oni ti svi prije natjecanja uzimaju kemiju. To je takav sport“, nastavi.
„Po meni je prehrana prva i od toga ne odustajem. Nakon što se ona dobro posloži, možemo dalje govorit’ o dodacima prehrani. Što se zabranjenih tvari tiče, lijekovi koji ih sadrže se smiju uzimati ako za tim postoji potreba. To doktor određuje. Zajedno se sportašem popunjava se obrazac i s medicinskom dokumentacijom šalje komisiji. Ako je ona suglasna, dobije se terapijsko izuzeće“, pojasnim.
„Oni ti to nabavljaju na crno“, prijatelj će.
„A, jasno mi je. Nisam ti ja za tu priču“, zaključim i dalje nastavimo s laganijim temama.

Kao prvo, nikoga ne osuđujem. Svatko je za sebe i neka radi što želi. Imam svoga posla za troje ljudi tako i nemam se kad’ baviti tračevima i tuđim životima.
Vjerojatno bi, upuštajući se u biznis s dopingom, zaradila dobru lovu, no i ovako imam dovoljno. Uostalom, ne mogu nosit’ dva kaputa odjednom.

Doping i njegove posljedice

Od kad je natjecanja, sportaši žele biti najbolji; brži, jači, izdržljiviji… i nemali broj će učiniti sve da dođe do cilja. Nerijetko se sportaši suočavaju s mišlju „koliko je pametno probati …“ Jer pobjeda, slava i ugled nemaju cijenu. A uzima se svašta; steroidi (koji povećavaju mišićnu masu), stimulansi (smanjuju umor), opojne droge i sl.
Dopingiranje ruši, ne samo načela fair playa, već često uništava zdravlje (i kvalitetu života). Tako uzimanje visokih doza steroida kod muškaraca dovodi do smanjenog stvaranja spermija, smanjenja testisa, neplodnosti, rasta dojki, ćelavosti i sl. Kod žena, s druge strane, dolazi do nepravilnosti menstrualnog ciklusa, u krajnjim slučajevima i neplodnosti, pretjerane dlakavosti po trupu i rukama, ali i gubitka kose, prekomjerne pojave akni, produbljivanja glasa i dr.

Što učiniti? Pametno je smanjiti rizik od nenamjernog unosa zabranjenih tvari

Prvog siječnja (a tako je svake godine), na snagu stupa novi Popis zabranjenih sredstava. Ako Vaše dijete podliježe doping kontroli, provjerite s liječnikom sportske medicine, sadrže li lijekovi ili dodaci prehrani koje uzima zabranjene tvari zbog kojih može biti sankcioniran.

Što je Popis zabranjenih sredstava? To je popis tvari (npr. testosteron) i metoda (npr. transfuzija krvi) čije neetično i nenamjensko uzimanje i prakticiranje stvara nejednake uvjete među sportašima na natjecanjima, može ugroziti njihovo zdravlje i sl. Popis se nalazi na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Važno je imati na umu da tvari koje su ove, 2021. godine bile dozvoljene, možda to od 1. siječnja sljedeće više neće biti.
Nemojte biti presigurni. Još jednom Vam savjetujem da provjerite sastav lijekova i suplemenata koje koristi Vaše dijete. Nemojte dozvoliti da Vas nepažnja skupo dođe i u vodu baci godine odricanja i mukotrpnog rada.

Ovo je moj zadnji newsletter 2021. godine. Hvala svima na praćenju i ukazanom povjerenju.

Želim Vam sretan Božić te dobro zdravlje i mnogo vrhunskih sportskih rezultata u novoj godini.

Od srca
Vaša Vesna