Zašto je mladim sportašima Važna kvalitetna prehrana?

 

Iznadprosječni sportski rezultati ne mogu se postići s prehranom ispodprosječne kvalitete. To je istina od koje se nikako ne može pobjeći. 

Podrška obitelji

Mladi sportaši prolaze kroz osjetljivo razdoblje fizičkog i psihičkog razvoja, pa je uloga obitelji u postizanju dobrih rezultata i očuvanju zdravlja izuzetno važna.
Baš poput djeteta sportaša, obitelj mora biti spremna na odricanja i usredotočena na cilj. Mnoge stvari će neminovno biti ostavljene po strani želi li posvećenost sportu. Ne mislim pri tome na bolesnu ambiciju i uspjeh po svaku cijenu. Mislim da obitelj mora učiniti sve što je u njezinoj moći i biti bezrezervna potpora mladom sportašu na putu odrastanja i bavljenja sportom. Naravno, davanje cijeloga sebe nije jamac uspjeha, no s druge strane polovična usredotočenost prema sportu, nakon neuspjeha roditeljima uvijek ostavlja gorak okus i žaljenje za propuštenom prilikom. Nakon neuspjeha nema koristi govoriti „mogao sam učiniti više, a nisam“.

Temelji prehrane sportaša su dobri za sve

Loša prehrana u djetinjstvu često se provlači i kroz mladalaštvo, pa je sportašima dobi 14 ili 15 godina krajnje vrijeme da poboljšaju svoj jelovnik i prilagode ga zahtjevima treninga i natjecanja.
Osnovne odrednice prehrane sportaša primjenjive su i prihvatljive cijeloj obitelji. Primjerice, juha od cvjetače, mesne okruglice u umaku, pire krumpir i zelena salata, kvalitetan su ručak za sve. Naravno, postoje razlike. Mladim sportašima potrebno je više energije nego starijim ljudima. Isto tako, priprema za natjecanje podrazumijeva punjenje mišića energijom. I u jednom i u drugom slučaju, sportaši će za desert pojesti biskvitnu roladu s marmeladom što naravno bakama i djedovima koji imaju problema sa šećerom nikako nije uputno.

Uspjeh je rezultat timskog rada

Angažman na poboljšanju navika i optimizaciji prehrane sportaša, timski je rad sportaša, roditelja, trenera, liječnika i nutricioniste.
Jelovnik valja prilagoditi dnevnom rasporedu i obvezama sportaša, običajima i navikama obitelji, mogućnosti nabave namirnica… Osnova svakog plana prehrane moraju biti jela koja obitelj inače jede. Jednostavno, optimizacija prehrane ne smije biti stres već se u zadanom okviru navika sportaša i njegove obitelji traže načini za poboljšanja. Uz dobru volju i otvorenu suradnju tima, poboljšanja su uvijek moguća.

Radikalne promjene nisu potrebne

Na savjetovanjima s mladim sportašima i njihovim roditeljima za svaki prijedlog pet puta pitam je li ga moguće provest u djelo. Vrhunski jelovnik nema smisla ako će biti samo mrtvo slovo na papiru. Poboljšanje prehrambenih navika samo po sebi traži angažman, pa uistinu ne vidim razlog da se obitelji još nameću jela i namirnice koja im nisu bliska.
Iskustvo mi kazuje kako su poboljšanja najučinkovitija kada se, što je moguće manje intervenira u postojeću situaciju. Jednostavno, nema smisla stvarati nervozu tamo gdje nije potrebna. Vjerujem da se slažete.

U svom radu, mladim sportašima želim na jednostavan način približiti temelje kvalitetne prehrane. Ona je alat koji im pomaže ostvarenje željenih sportskih rezultata i očuvanje zdravlja. Kako bi smjernice prehrane u sportu bile dostupne što većem broju mladih ambicioznih ljudi, za sve njih sam napisala knjigu „Prehrana mladih sportaša“. Možete ju posuditi u šezdesetak gradskih i sveučilišnih knjižnicama u Hrvatskoj ili kupiti za poklon

Svim sportašima i njihovim roditeljima želim dobar uspjeh na predstojećim natjecanjima.

Pozdrav od srca
Vaša Vesna