Blog dr. sc. Vesne Bosanac Povrće (kelj, mrkva ...) je neophodno za zdravlje sportaša.
Prehrana sportaša

Zašto je povrće neophodno za zdravlje mladih sportaša?

Posted on

Povrće je neophodno za zdravlje. Trebalo bi ga, bez iznimke, uključiti u svakodnevnu prehranu sportaša. No, situacija “na terenu” je često posve drugačija. Jučer mi se javila jedna zabrinuta majka žaleći se kako joj sinovi ne žele jesti povrće. “Ni pod cijenu smrtne kazne”, doda. Imate li i Vi kući sličan problem?

Shvaćam da su mladima zanimljiviji ćevapi i hamburgeri od “neke tamo bezvezne” lešo kuhane blitve, no povrće svakodnevno treba biti na jelovniku. “Milom ili silom”, što bi se reklo jer bez njega nema kvalitetne prehrane sportaša.

Važnost povrća

Povrće poput špinata, rotkvica, mrkve, kelja, cvjetače, tikvica… ima višestruke koristi za zdravlje sportaša. Bogato je vitaminima, mineralnim tvarima i antioksidansima što ga čini “prirodnim dodatkom prehrani”. Štoviše, svojim sastavom, uvelike nadmašuje razvikane suplemente. Evo i zašto.

Vrlo lako se može proizvesti kapsula vitamina C ili tableta multivitamina i mineralnih tvari. Malo ovoga, malo više onoga i eto. Istina, u tabletama mogu, kao i u blitvi, biti magnezij i karotenoidi, no u njima nema vlakana i na desetke različitih antioksidanasa iz raštike, mrkve, rajčice, cikle, listova maslačka i sl.

Vlakna su neophodna za normalan rad crijeva i detoksikaciju. Osim toga, hrana su dobrim bakterijama u našem probavnom sustav. One svojom aktivnošću jačaju imunitet sportaša i sprječavaju rast patogenih bakterija. Antioksidansi su izuzetno važni nakon tjelovježbe. Smanjuju neželjeno djelovanje slobodnih radikala koji neminovno nastaju tijekom treninga ili natjecanja te oštećuju tkiva i stanice. Antioksidansi ublažavaju upalne procese čime pomažu oporavak i doprinose spremnosti sportaša za sljedeće treninge i natjecanja.

Kako dovoljno povrća uključiti u prehranu?

Povrće bi trebalo jesti i za ručak i za večeru. Kod djece koja se mršte i pri samoj pomisli na zelenu boju, više povrća na jelovniku sigurno neće izazvati oduševljenje. No jedno je sigurno; čak i samo malo radiča ili matovilca je bolje nego ništa.

Evo nekoliko ideja kako više povrća uključiti u jelovnik mladih sportaša:

  • Krem juhe iz vrećice voli većina djece. Umjesto njih, napravimo im domaće.
  • Mesnim umacima dodajte povrće koje pri kraju možete izmiksati. 
  • Tjestenina Bolognese nije kompletan ručak. Nedostaje salata. Zelena, rukola, potočarka, svježi kupus sa sitno ribanom mrkvom, kuhana cikla… ideje su kojima mladi sigurno neće okrenuti glavu.
  • Pečenu teletinu, krem špinat i pire krumpir mladi sportaši bez pogovora jedu u hotelu na pripremama i natjecanjima. Nema razloga da drugačije bude kući.
  • Pržene lignje s kuhanom mrkvom, graškom, cvjetačom i krumpirom večera je koju će malo tko odbiti. Umjesto liganja, u obzir dolazi riba, pileća prsa, jaje ili sir.

Ponovimo, krumpir i tjestenina daju energiju, riba, sir, jaje ili meso su izvori bjelančevina, a povrće je izvor vitamina, mineralnih tvari i antioksidanasa. Svi zajedno doprinose potpunom oporavku. Nemojmo se zavaravati. Loš oporavak znači loš trening koji za sobom vuče nezadovoljstvo i frustracije. To sigurno ne želite svom djetetu, zar ne?

Potaknite ga zato na redovito konzumiranje povrća. Raznolika prehrana je važna karika uspjeha u sportu.

Više o kvalitetnoj prehrani ambicioznih sportaša pročitajte u mojoj knjizi “Prehrana mladih sportaša”.

Svima želim ugodan vikend.

Vaša Vesna