Prehrana sportaša

Ciljevi prehrane sportaša i po čemu se ona razlikuje od obične prehrane?

Prehrana sportaša prilagođava se potrebama sportaša; bilo da se radi o treningu, natjecanju, odmoru, pauzi zbog ozljeda i sl. U vrijeme trenažnog procesa ona usko prati karakteristike treninga i doprinosi ostvarenju ciljeva (npr. povećanju mišićne mase, izdržljivosti …) U prednatjecateljskom periodu, prehrana sportaša usmjerena je na pripremu organizma za zadovoljenjem povećanih energetskih potreba koje slijede. Tijekom samog natjecanja pozornost je usmjerena na adekvatnoj hidraciji i osiguravanju potrebne energije, dok je nakon natjecanja cilj sportaša uspješno se oporaviti i pripremiti za daljnja natjecanja. Posebno to dolazi do izražaja u slučajevima kada su u jednom danu dva ili više kruga natjecanja. 

Imajući sve ovo u vidu, jasno je da se prehrana sportaša razlikuje od prehrane opće populacije. Nije svejedno što se i kada jede. Primjerice, općoj se populaciji za užinu ne preporučuju kolači dok sportašima domaća buhtla s džemom može biti od koristi za brzu nadoknadu izgubljene energije neposredno nakon treninga ili natjecanja.   

Sve u svemu, dobro osmišljena prehrana sportaša nedvojbeno je važna karika pripreme sportaša, postizanja poželjnog sportog rezultata i očuvanja zdravlja.  

Gostovanje na Radiju Labin, na temu prehrana u sportu.

Jedina knjiga o prehrani na hrvatskom jeziku sadržajem i stilom pisanja namijenjena mladim sportašima.

Knjiga „Prehrana mladih sportaša“ jedina je knjiga ove tematike na hrvatskom jeziku  namijenjena mladim sportašima, srednjoškolcima. Pisana je jednostavnim i razumljivim rječnikom s mnogo lako primjenjivih ideja kako poboljšati svoju prehranu s ciljem ostvarenja željenih rezultata i očuvanja zdravlja.  

Zanimljive teme

Na osamdeset stranica iscrpno se obrađuju žitarice, proizvodi od žita i zamjene, povrće, voće, meso, riba, jaja, sir, mlijeko, jogurt i srodni fermentirani mliječni napici, bjelančevine sirutke, masti, mineralne tvari, vitamini, ugljikohidrati te se naglašava važnost baziranja prehrane na raznolikim namirnicama.

U knjizi “Prehrana mladih sportaša” nalaze se ideje za doručak, obrok nakon treninga, ručak, večeru, užine te kako se kvalitetno hraniti tijekom mršavljenja, na putu ili u vrijeme zgusnutog dnevnog rasporeda. Tu su i različiti recepti, kao i smjernice za kupovinu i pripremu jela.

Korist za mlade sportaše

Čitajući knjigu mladi će sportaši spoznati važnost kvalitetne prehrane u sprječavanju ozljeda i jačanju imuniteta te konkretno kako stečeno znanje promijeniti u praksi.  Poseban dio posvećen je povećanju mišićne mase, dodacima prehrani, dopingu, te prihvatljivim kolačima i “brzoj hrani”.

Knjiga je mekog uveza, u boji, s fotografijama hrane.

Cijena: 15,93 eura + usluga otpreme.

Za svoj primjerak javite se na mail vesna@prehranasportasa.com 

Mišljenja mladih sportaša o knjizi