Aktualna događanja

Aktualna događanja

Pretilost kod djece ozbiljan je zdravstveni problem koji zahtjeva angažman i mijenjanje prehrambenih navika cijele obitelji. Skupna online edukacija "Kako pobijediti pretilost kod djece" te radionica o prehrani za djecu "Graško Nestaško" pomažu rješavanju problema pretilosti te doprinose zdravlju i samopouzdanju djeteta.

Predavanje za roditelje i radionica o prehrani za male sportaše "Graško Nestaško" izvrstan su način osvještavanja malih i velikih o značaju kvalitetne prehrane tijekom početnog razdoblja bavljenja sportom.

Ako ste roditelj ili trener i muče Vas pitanja poput "Kako osmisliti jelovnik kada dijete nakon jutarnje nastave u školi odmah ide na trening?". 
Ako ste mladi sportaš i muče Vas pitanja poput "Što jesti na turniru između natjecanja?"
onda će Vam moje on-line edukacije o prehrani mladih sportaša sigurno biti od koristi.


Često mi se za savjet jave osobe koje iz godine u godinu isprobavaju svakojake dijete, smršave, no opet se brzo vrate na stare grane. Imate li i Vi isti problem?
Zato sam za Vas osmislila ovu on-line edukaciju.

Newsletter

Kako i ove godine Vaše novogodišnje odluke ne bi ostale samo snovi, potrebno je raditi na njihovom ostvarenju svaki dan. Realni ciljevi, pozitivno razmišljanje, druženje s ljudima koji Vas podržavaju, ustrajnost i vjera u sebe sigurno će doprinijeti Vašem uspjehu.

Izuzetno je važno odmah početkom godine provjeriti sadrže li dodaci prehrani Vaše djece sportaša zabranjene sastojke. Također, ukoliko dijete uzima lijek, provjerite sa liječnikom sportske medicine nije li u njemu sastojak koji ne nalazi na Popisu zabranjenih sredstava. Nepažnja može uništiti zdravlje i karijeru perspektivnih mladih sportaša i baciti u vodu silne godine truda i odricanja. Naravno da to ne želite svome djetetu.

Česta, intenzivna glad negativno djeluje na sportaše. Opada koncentracija i razgrađuje se mišićna masa što slabi mišićnu jakost i snagu. Lako se to može spriječiti redovitim i kvalitetnim obrocima.

Redoviti obroci, kvalitetna prehrana i aktivan život doprinose rješavanju svakodnevnog kaosa i mršavljenju. Također pomažu smanjenju stresa i sprječavaju noćno prejedanje. Isplati se uložiti vrijeme u poboljšanje svojih navika jer tako poboljšavamo svoje zdravlje.

Neizmjerno je važno o prehrani sportaša razmišljati daleko prije velikog natjecanja. Potrebno je znati što se jede tijekom treninga, što prije, tijekom, a što nakon natjecanja. Priprema uključuje i razgovor o ciljanoj i dobro osmišljenoj suplementaciji. Ništa se ne smije prepustiti slučaju. To je jedini ispravni put.

Povratak poslu nakon godišnjih odmora ne treba značiti povratak lošim prehrambenim navikama. Pješačenje ili vožnja bicikle do posla i nazad, planiranje obroka, izbjegavanje gotovih jela te baziranje prehrane na domaćim kuhanim jelima su načini kako ostati fit. Uz to, vođenje evidencije o konzumiranim jelima pomaže raznolikosti u prehrani.

Prehrana sportaša nije skupa ukoliko se dobro planira, temelji na neprerađenim namirnicama, a obroci pripremaju kući. Na taj način sportaši koriste sve dobrobiti izvornih namirnica, te u organizam unose daleko više mikronutrijenata i zaštitnih tvari nego je to slučaj kada se prehrana zasniva na visokoprerađenim namirnicama i gotovim jelima.

Energetski gelovi za sportaše mogu se uzimati prije, tijekom i nakon treninga ili natjecanja. Različitog su sastava i koji odabrati ovisi o dobi sportaša, vrsti treninga, karakteristikama natjecanja i sl.

Dodatak čistih vlakana može izazvati zatvor stolice. Pametnije je osloniti se na namirnice koje ih prirodno sadrže. Pravilan položaj nogu pri defekaciji, uvelike je olakšava.

Nerijetko se mladi sportaši nakon ljetne pauze treninzima vrate smanjene mišićne mase. Kako bi se ovo spriječilo, potrebno je imati kvalitetne glavne obroke; doručak ručak i večeru te više dobro osmišljenih užina u danu.