Puteljak na osami - dr. sc. Vesna Bosanac, Obrt "Prehrana sportaša"
Aktualna događanja, Mršavljenje odraslih

Kamo ići na godišnji odmor?

Posted on

Ljeto je stiglo i krajnje je vrijeme odlučiti kamo otići na godišnji odmor.
Listaju se tiskani i online katalozi, pretražuju ponude, čitaju recenzije i forumi. Koju destinaciju odabrati?
Najšareniju, naravno. Pa nije godišnji odmor svako drugi mjesec.

Na koncu, odabere se hotel s najprimamljivijom ponudom – ol ikluziv. Jedi što želiš i koliko želiš i to pet puta dnevno.
Odabere se hotel s najbogatijom izvanpansionskom ponudom. „Jer mora se nešto jesti dok smo na plaži. Sunce baš iscrpi“, razmišlja se mudro.

A kada se napokon čovjek dočepa mora i odmora, kreće uživancija. Otpuste sve kočnice jer „samo mrtav čovjek može odoljeti finim rashlađenim kolačima i šarenim nakićenim sladoledima“. Isprobaj ovo, isprobaj ono – veće su oči od guzice. A uvečer, kada se želi opustiti i odmoriti od svega, sjedne se u bar popiti koktel.
I tako, iz dana u dan, do povratka kući, vrte se u krug spavanje do kasnih jutarnjih sati, jedenje po cijeli dan i izležavanje na plaži.

S ovakvim godišnjim ostat ćete tu gdje ste sada; zaglavljeni u ponoru debljine, jada i tuge.

A možete izabrati i drugačiji odmor

Onaj koji će Vam pomoći poboljšati prehrambene navike, naviknuti se na svakodnevnu tjelovježbu i krenuti u jedan novi, ispunjen i sretniji život. Ako ste za, krećemo!

Odaberite godišnji odmor promjene

Sve je na Vama i odluci što želite od svoga života.
Ako želite smršavjeti, unaprijediti svoje zdravlje i vitalnost, te vratiti davno izgubljeno samopouzdanje i životnu radost, odaberite destinaciju koja će Vam u tome pomoći.
Za Vas je pravi odabir doslovno pusti otok, kuća na osami ili zabačeno selo „bogu iza nogu“. Najozbiljnije Vam kažem.

Prehrana i godišnji odmor

Kada idete na jedno takvo izolirano mjesto, prtljagu planirate racionalno i sigurno sa sobom nećete ponijeti zamrznute pizze i pite ili instant smjese za kolače. Uvjerena sam da na odmoru nećete peći princez krafne.
Svakako planirajte što ćete jesti, a time i nabavu namirnica. Bazirajte svoju prehranu na neprerađenim namirnicama koje se lako mogu kombinirati jedna s drugom, te jednostavnim, laganim jelima.
Informirajte se gdje tamo nabaviti hranu. Doznajte koliko je daleko Vaša planinska kuća od prve trgovine.
Često nautičare i turiste na pustim otocima posjećuju trgovci s brodovima koji nude osnovne živežne namirnice. Ako ste na moru, ovaj način opskrbe može biti Vaša opcija.

Budite tjelesno aktivni

Pod „ići na more“, meni se podrazumijeva plivati, plivati i opet plivati. Neshvatljivo mi je da se većina ljudi izležava na plaži, a u more uđe samo rashladiti se.

Možda ste ranijih godina i Vi činili isto, no želite li smršavjeti, morate se pokrenuti. Zadajte sebi svaki dan tri, četiri ture plivanja od pola sata. Tako ja radim.

I slobodno vrijeme iskoristite pametno

Kada ne znate što biste sa sobom, čitajte knjige. To je dobar način za zaokupiti misli i odvratiti ih od jedenja kada niste gladni. Potrudite se da Vam čitanje knjiga prijeđe u naviku.

I još nešto, navrijeme idite spavati. Pomoći će Vam to vratiti se zdravom bioritmu bez kojeg nema vitalnosti i zdravlja.

Što reći na kraju?
Iskreno se nadam da Vam je ovaj tekst stavio „bubu u uho“. Presijecite i odlučite se za sebe i svoje zdravlje. Vjerujem da ćete se na godišnjem odmoru preporoditi, te zadovoljni i poletni, s novim idejama zakoračiti u jedan sretniji život.

Želim Vam to od svega srca.
Vaša Vesna