Blog dr. sc. Vesne Bosanac kako ljeto iskoristiti za pozitivne promjene u prehrani.
Mršavljenje odraslih

Ljeto – vrijeme za pozitivne promjene

Posted on

Ljeto je i većina nas je na godišnjem odmoru. Bilo da smo otišli nekud ili odmaramo u svome malom Raju, vrijeme koje držimo u ruci valja iskoristiti što je moguće bolje. I zato, pamtimo ovo ljeto po nekom novom iskustvu i sa sobom u jesen ponesimo nešto dobro. Odlučimo se za pozitivne promjene u prehrani.   

Budite aktivni

Kao što nema smisla ići na skijanje pa cijeli dan prosjediti pokraj staze pijući kuhano vino, tako nema smisla otići na more, pa godišnji protratiti u hladu pod suncobranom.

Ljeto je idealno vrijeme za tjelovježbu. Čak i onima koji imaju zdravstvenih problema godit će lagana šetnja rano ujutro i kasno predvečer. Niste u kondiciji? Ništa zato. Malo po malo produžavajte svoju šetnju. Minutu po minutu, korak po korak duže i do kraja mjeseca bit ćete u mogućnosti odraditi popriličnu kilometražu.

Ako ste na moru, još bolje. Plivajte. Ono je istodobno i tjelovježba i terapija; protiv stresa, kod bolnih zglobova i sl. Posebno se preporučuje tijekom mršavljenja. Minimalno opterećuje zglobove dok istodobno troši popriličnu količinu energije. Odredite sebi razdaljinu koju morate preplivati, nađite dobro društvo i uživajte. Ako ja za jednog boravka na plaži mogu otplivati tri puta po pola sata, sigurno možete i Vi. Ne žalite truda. Na kraju odmora osjetit ćete razliku i bit ćete i više nego sretni što svoj godišnji niste ostavili na „luftiću“.      

Želite li pozitivne promjene u prehrani, jedite kvalitetno

Jesti kvalitetno znači kuhati za sebe. Ako ste se ranije oslanjali na gotovu hranu, ljeto je idealno vrijeme za promjene. Mnoštvo je sezonskog povrća, a s njime i mogućnosti za pripremu jednostavnih jela na kojima dalje možemo graditi svoju prehranu. Primjerice nemasne krem juhe od tikvica ili kolerabe s mrkvom, peršinom, celerom i začinskim biljkama neusporedivo su bolje od onih gotovih iz vrećice. Kvalitetan ručak može biti jeftin i jednostavan. Dovoljno je ispeći pureća prsa, krumpir u kori i pripremiti salatu od rajčice i krastavaca. Složit ćete se sa mnom kako je to daleko bolje od trećerazrednih jela u nekom tamo ŽNJ restoranu.

I zato, nemojmo zazirati od kuhače. Mršavljenje i mijenjanje loših prehrambenih navika je učenje koje uključuje i malu školu kuhanja. Samo kuhajući za sebe i obitelj možemo imati uvid u kvalitetu namirnica i sastav jela.

Vodimo brigu o sebi i svome zdravlju jer nitko drugi to ne može umjesto nas. Iskoristimo ovo ljeto što najbolje možemo. Sretno svima.

Vaša Vesna

Za savjet o zdravom mršavljenju koje daje trajne rezultate, javite se s punim povjerenjem.