Blog dr. sc. Vesne Bosanac Traženje izgovora ne rješava problem debljine.
Mršavljenje odraslih, Uvijek može bolje

Traženje izgovora ne rješava problem debljine

Posted on

Jučer sam imala operaciju zuba. Jutros sam bila “van stroja” i čak sam oko podne išla spavati. Jednostavno, “nisam bila svoja”. No, moramo se posložiti i onda kada nam nije do ničega. “Nije smrtna”, rekla sam sama sebi i krenula kuhati ručak. Na kraju sam bila više nego zadovoljna i ponosna na sebe jer se nisam predala. Meso u umaku od gljiva, kuhana riža, ječam i kvinoja, pečene paprike i salata od kupusa vratili su me među žive.

Nije neophodno uživati u kuhanju da bi se skuhao dobar obrok. Potrebna je samo volja i ljubav prema obitelji. 

Lagala bih kada bih rekla da uživam kuhati i da me kuhanje odmara. Tri svjetlosne godine sam daleko od te uživancije. Kuham samo zato što više vjerujem sebi nego gotovoj hrani. Nema te dostave koja može zamijeniti domaće varivo. 

Uvijek možemo naći izgovor

“Kad nećeš – KAKO ĆU, kad ‘oćeš – LAKO ĆU”, često bi nam govorila majka ne tolerirajući lijenost, nerad i bezvoljnost. I uistinu je tako. Ako nešto želimo, pokušat ćemo naći način da to i ostvarimo. Nasuprot tome, lijenost, odgađanje rješavanja problema i vječito traženje izgovora sigurni su put u neuspjeh i mizeran život.

Jednako je i s mršavljenjem. Želimo li dovijeka biti nezadovoljni sobom živeći u bezličnim širokim haljinama i tamnim bojama? Naravno da ne. Smršavjeti trajno je i te kako moguće. Ne vidim razloga zašto se uz malo volje i zalaganja ne bismo osjećali zdravo, zadovoljno i privlačno.

Složit ćete se sa mnom, život je predragocjen da bismo ga protratili loše raspoloženi. Za promjenu i sreću koju ona donosi važna je odluka i nepokolebljivost. Usvajanje dobrih prehrambenih navika i redovita tjelovježba malo po malo postaju dio naše svakodnevice. Nakon nekog vremena više ne možemo zamisliti dan bez trčanja ili život na dehidriranoj hrani iz vrećice. Naravno da godine nebrige prema sebi ne možemo izbrisati preko noći, no ustrajnost na pozitivnim promjenama sigurno daje rezultate.

Kvalitetno mršavljenje nikako nije gladovanje. To je povratak izvornoj neprerađenoj hrani i zdravom načinu života. Ne traje ono 100 godina. U samo godinu dana se može “skinuti” 20 kg. Priznat ćete, niti je to malo, niti je godina dana dugo. Potrebno je samo odvažiti se.

I zato, pretilost nam ne treba biti problem od kojeg bježimo već izazov čijim rješavanjem poboljšavamo kvalitetu svoga života. Putem do cilja postajemo ustrajniji, čvršći i odlučniji, a na koncu zdraviji i zadovoljniji samim sobom. Za ispunjen i sretan život isplati se potruditi, zar ne?

Želim Vam svaku sreću.

Vaša Vesna

Želite li se zauvijek riješiti debljine, a pri tome ne gladovati, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Svoje znanje, bogato iskustvo i predanost radu stavljam u službu postizanja Vašeg cilja.