Blog dr. sc. Vesne Bosanac Mršavljenje bez dijete je usvajanje dobrih prehrambenih navika, a ne nužno brojanje kalorija i vaganja hrane.
Mršavljenje odraslih

Mršavljenje bez dijete

Posted on

Jučer sam razgovarala s jednim svojim klijentom koji treba smršavjeti 60-ak kilograma i njegovom suprugom. Počeo je mršavjeti prije malo više od dva tjedna i već je skinuo 2 kg. Pitaju ga prijatelji kako mu je na dijeti na što im odgovara da nije na dijeti već jede normalno. Mršavljenje bez dijete je način na koji radim. Cilj mi je da ljudi jedu kao spada i pri tome gube suvišne kilograme.

Nema čarobnog štapića. Brojenje kalorija nije rješenje.  

Nitko se nije udebljao preko noći, pa tako nema ni instantnog rješenja za debljinu. Prije nego trajno smršavi, čovjek se mora dobrano potruditi promijeniti svoje dugogodišnje navike.

Bit ću iskrena i reći kako bi meni najlakše i najisplativije bilo dilati jelovnike za 7, 14 ili 21 dan no duboko sam uvjerena da to nije rješenje. Jednostavno, nisam to ja.

Pitanje svih pitanja je što jesti ako u jelovniku piše proso ili puretina, a čovjek ih nema kući? Što jesti ako u jelovniku piše rajčica, a čovjeku se baš taj dan ona ne jede? I naravno, što jesti osmi, petnaesti i dvadesetdrugi dan? Sto upitnika se pojavi nad glavom.   

Rješenje je cjelovitom pristupu. Svoje klijente prvo educiram što je kvalitetna prehrana u cilju mršavljenja, koje namirnice isključiti iz jelovnika, a kojima dati prednost te ih uputim kako oni sami sebi u stvarnom svijetu mogu osmisliti kvalitetne obroke.

Kod mene nema vaganja hrane i brojanja kalorija jer ni sama to ne činim. 100 kcal je samo broj iza kojeg se može kriti sve i svašta. I čips i grožđe i salama i mrkva i svinjetina i srdele. Slično tome, nije svejedno odakle potječu hranjive tvari. Vitamin C može dolaziti iz kupina, a isto tako i iz šarenih žitarica za doručak obogaćenih vitaminima. Po meni je kvaliteta obroka daleko važnija od samog broja kalorija ili količine vitamina C u namirnici. Kada se jede kako spada onda se čovjek ne treba opterećivati brojevima jer kvalitetna prehrana daje dovoljno i vitamina i mineralnih tvari i bjelančevina i vlakana. 

Svaki dan je neki izazov

Fiksni jelovnik ne drži vodu jer čovjek koji treba smršavjeti, svaki dan ima barem 3, 4 izazova. Moj klijent s početka priče sutra ide prijatelju u svatove, no uopće se za njega ne bojim. U ova malo više od dva tjedna je stekao osjećaj što znači kvalitetna prehrana i sigurno će znati razumno odabrati što jesti. Ja mogu mirno spavati. To je poanta svih poanti. Naučiti se nositi s izazovima, kvalitetno jesti, a istodobno mršavjeti. Jer prehrana za mršavljenje nije dijeta od dva tjedna ili dva mjeseca. Ona je dugoročno rješenje koje daje  trajni rezultat – unaprjeđenje zdravlja.

Jelovnicima ću posvetiti svoj sljedeći newsletter, a do tada svima želim ugodan i zanimljiv dan, mnogo radosti i pozitive.

Vaša Vesna 

Ako želite smršavjeti bez dijete, i pri tome naučiti što je kvalitetna prehrana za Vas i Vašu obitelj, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.co