Blog dr. sc. Vesne Bosanac Šaka, dlan, prst... nisu mjere za količinu hrane.
Mršavljenje odraslih

Šaka, dlan, prst – mjere za količinu hrane koje nisu od koristi.

Posted on

Danas sam imala namjeru pisati o jelovnicima, no javila mi se jedna gospođa pitajući mogu li šaka, dlan i prst biti mjere za količinu hrane u obroku. Ne mogu. Evo i zašto.

Veličina dlana ne govori o energetskim potrebama

Nekad smo manje tjelesno aktivni, a nekad više. Shodno tome, nekad smo gladni manje, a nekad više, pa pojesti „dlan“ nečega jedan put nam je previše, a drugi premalo. Evo, ja sam jučer plivala ukupno 2 sata i kada sam se vratila kući pojela sam 2.5 šaruna, jedan veliki krumpir, kruh i o ho ho kuhana kelja. Sigurno toliko ne bih pojela da sam cijelo jutro sjedila i pisala.  

Isto tako, djevojke i žene u dane prije menstruacije imaju veći apetit. Nekad mi se čini da bih mogla pojesti pola frižidera. Važno je tada birati kvalitetne namirnice, a taj višak što se pojede će se “neutralizirati” lošijim apetitom u danima koji slijede.  

Veličina dlana nije proporcionalna građi tijela

Nadalje, veličina dlana i šake nisu proporcionalne visini i konstituciji tijela. Moja sestra je viša i mrvicu krupnija od mene, a ima manji dlan i uže prste nego su moji. Ravnajući se po dlanu, trebala bi jesti manje od mene što nema logike jer višim i krupnijim ljudima treba više energije nego onima nižima krhkije konstitucije.    

I zato, nemojmo se opterećivati količinom hrane. Vodimo se zdravim apetitom. Važnije je svoju prehranu zasnivati na kvalitetnim i neprerađenim namirnicama. Tako je umjesto „prsta“ čokolade pametnije i korisnije pojesti jednu dobru breskvu prasku. Mmmmm. Ja ću nju drmnit za marendu. Nema joj ravne.

Uživajte u ovom sunčanom danu neopterećeni nepotrebnim „pravilima“.   

Vaša Vesna

Za savjet o zdravom mršavljenju koje doprinosi Vašoj vitalnosti i daje trajne rezultate, obratite mi se s punim povjerenjem.