Višnje u zdjelici
Mršavljenje odraslih

Kako dovesti prehranu u red?

Posted on

„Što trebam jesti da bih skinula kile“, često me pitaju prijateljice i poznanice.

Glavno je pitanje što se želi postići. Brzo mršavljenje postiže se (polu)gladovanjem i izbacivanjem iz prehrane žitarica i voća (tjestenine, kruha, riže, kukuruza, trešanja, jagoda, banana…). Naravno da to ne preporučujem jer ne želim da mi ljudi kolabiraju ili navuku neku bolest, pa ja zbog toga imam grižnju savjesti. Ono što ne bih preporučila svojoj sestri, ne bih ni nekom drugom. Miran san za mene nema cijenu.

Imajte svoj cilj

Ja sam za opciju iskrenog i ozbiljnog rada na sebi; mijenjanja loših prehrambenih navika i uključivanja tjelovježbe u svakodnevicu.
Važna je disciplina. Nitko nas na ništa ne može natjerati ako sami ne želimo promjene nabolje. I sama sam malo prije odradila 40-ak minuta Mirelinih vježbi. One su mi ujutro prve na rasporedu. Ne mogu reći da su mi najdraže na svijetu, ali ih radim s voljom jer znam da su mi korisne i potrebne.
I u prehrani je potrebna čvrsta volja i motivacija. Evo, sada bih za doručak mogla pojesti lisnato s čokoladom. Naravno da mi to nitko ne brani. Sa svojim novcem mogu što želim, no zdravi mi razum govori kako takav ofrlji doručak nije za mene. Uvijek svojim klijentima kažem „sjetite se svog cilja“. Jer, izbor uvijek postoji, a odluka je samo naša. Nema tu rasprave ni velikog filozofiranja tipa „a kako ona“. Svatko je od nas za sebe. Umjesto da se bez veze bavimo tuđim životima, bolje nam je poboljšati svoj.

Zdravo mršavljenje nije rigorozna dijeta

Uvjerena sam da za naučiti kvalitetno se hraniti, a k tome mršavjeti, ne trebaju ni mjeseci ni godine. Mojim klijentima je dovoljno nekoliko dana da nauče što i kada jesti. Svakako, naučenog se trebaju pridržavati. Jednostavno, to je kvalitetna i raznolika prehrana koja vrijedi do kraja života. Bit je u tome da treba doći na pravi put i tim putem dalje ići. Uz razboritu prehranu i redovitu tjelovježbu, mršavljenje dolazi samo po sebi. Nije to dijeta nakon koje se čovjek vraća starim navikama. Ne! Radi se o normalnoj prehrani bez ikakvih ekstrema; onakvoj kakva bi trebala biti. Jednom riječju, radi se o zdravlju.

Koncizno učenje, a ne filozofiranje

Da, prehranu se može dovesti u red u samo nekoliko dana. Iza toga čvrsto stojim imenom. Radila sam ranije na raznim poslovima; u hotelima, prodavala dodatke prehrani…, no nikad se nisam željela blamirati i govoriti nešto u što sama ne vjerujem. Vodila sam se mišlju „Radi savjesno i najbolje što znaš. Posao možeš promijeniti, ali Vesnu nosiš sa sobom.“

Shvatili ste iz mojih objava da nisam od velike priče i filozofije. Takva sam i inače. „Odradimo posao i idemo dalje.“ Pa nećemo se valjda s istim prehrambenim problemima patiti vječno. Stvarno ne znam čemu, svako malo, iznova neke nove dijete i gladovanja.
Kvalitetna prehrana nam treba biti navika o kojoj ne razmišljamo, a ne opterećenje zbog kojeg svaki dan iznova razbijamo glavu. Vjerujem da je pametnije učiti strane jezike, baviti se hobijima, putovati…, od brojanja kalorija i vaganja mesa. Po meni je to bespotrebno i čisti gubitak ljepote življenja.
Jer, ako se jednom nauči da je voće super užina, onda je to, to. Ne vidim gdje je problem. I stvarno ne vidim valjani razlog zašto bi se za užinu pojela krafna. Ili sam ja s drugog svijeta?

Sve u svemu, kako se kvalitetno hraniti, a k tome smršavjeti, može se naučiti bez suvišne priče; koncizno i jednom zauvijek. Jer ako sam ja uz pomoć knjigovotkinje koja zna svoj posao, brzo i bez mnogo riječi naučila kako sama „vodit’ papire“, onda vjerujem da svi mogu, bez pustog filozofiranja, jednom zauvijek, svoju prehranu dovest u red.

Veliki pozdrav svima.
Vaša Vesna