Blog dr. sc. Vesne Bosanac Brzo mršavljenje ozbiljno uništava zdravlje Jedna od loših dijeta je ona koja izostavlja ugljikohidrate s jelovnika.
Mršavljenje odraslih

Brzo mršavljenje ozbiljno uništava zdravlja

Posted on

Živimo brzo i isprogramirano. Sve bismo odmah i sada.
Naručeno jelo nam dođe doma za petnaest minuta. Sa samo tri klika imamo kućnu projekciju najnovijeg filma. Juha iz vrećice gotova u trenu. Sve u svemu, instantni život nam je ušao pod kožu.
Isto to očekujemo i od mršavljenja. Padamo na bajkovite reklame o dijetama koje obećavaju brda i doline. Znamo da su van svake pameti, no koga je danas uopće briga za pamet i zdravlje? Naći će se već neka spasonosna tabletica i odmah riješiti bilo koji problem. U trendu je brzo mršavljenje.

Brze dijete

Lako je brzo smršavjeti. Izbacite iz prehrane kruh, tjesteninu, rižu, kukuruz, krumpir, žitne pahuljice, mahunarke i voće, jedite po mrvicu povrća, mesa i ribe i garant ćete smršavjeti. Nema tu velike filozofije. Ova dijeta sigurno djeluje. Možete ju sutra patentirati i krenuti zarađivati. Najveći problem Vam je smisliti neko zvučno ime. Još slažite da su po njoj smršavili Putin i Tramp i to je to. Ka’ da će to ne’ko provjeravat’. Nema takvih.

Siguran put ka uništenom zdravlju

No, šalu na stranu. Brzo mršavljenje nosi sa sobom ozbiljne posljedice po zdravlje. Krenimo redom:

 • zatvor stolice nastaje zbog male količine hrane koja se konzumira (jer se radi o dijetama koje su u biti gladovanje) te manjka vlakana u prehrani (jer se izbacuju voće, žitarice i mahunarke koje sadrže vlakna).
 • opada snaga i jakost mišića. Uslijed niskog unosa hrane, da bi čovjek ostao što duže na životu, u cilju dobivanja energije, razgrađuju se proteini mišića.
 • slabi srčani mišić jer dolazi i do razgradnje strukturnih proteina srca.
 • dehidriranost, suha koža i usta nastaju uslijed povećanog gubitka vode. Naime, ozbiljan manjak ugljikohidrata u prehrani dovodi do intenzivnijeg stvaranja ketonskih tijela (što se može osjetiti neugodnim zadahom po acetonu). Njihova visoka prisutnost u krvi je neprirodna i tijelo ih želi ukloniti izmokravanjem. Time se gubi velika količina vode.
 • niski tlak i promjene srčanog ritma su, između ostalog, rezultat dehidriranosti (smanjenog volumena krvi) i ranije spomenutog slabljenja srčanog mišića.
 • disbalans elektrolita nastaje jer se gubitkom vode gubi i natrij.
 • umor uslijed nedovoljnog unosa ugljikohidrata. Manjak ugljikohidrata znači manje energije za mišiće i mozak. Naravno da tada “nismo za ništa”, najmanje za tjelovježbu.
 • negativan utjecaj na mentalno zdravlje jer zbog manjka energije i mikronutrijenata čovjek postaje nervozan i agresivan.
 • poremećaji menstrualnog ciklusa uslijed naglog mršavljenja i hormonalne neravnoteže.
  Tu ju još i drugi problemi poput glavobolje, vrtoglavice, hladnoće, gubitka kose, gihta, žučnih kamenaca i sl.
  Sve u svemu, tko voli, nek’ izvoli.

Dozovite se pameti. Brzo mršavljenje ne vodi trajnom rješenju debljine

Želite li smršavjeti, a time ne uništiti, već unaprijediti svoje zdravlje, dozovite se pameti. Pozdravite se s dijetama koje samo lažu i lijepo zvuče.
Vratite se izvornoj, neprerađenoj hrani i svakodnevnoj tjelovježbi.
Evo kako:

 • jedite isključivo čisto, neprerađeno meso, voće, povrće, ribu, mlijeko, sir, jaja i žitarice,
 • ulje koristite štedljivo za kuhanje i začinjanje jela,
 • redovito imajte doručak, ručak, večeru te popodnevnu i jutarnju užinu (voće),
 • jedite do prve sitosti. Sve više od toga je višak.
 • budite svakodnevno tjelesno aktivni barem sat vremena. Bez toga mršavljenja jednostavno nema.

Nadam se da sam Vam otvorila oči. Proslijedite ovaj tekst braći, sestrama, prijateljima… koji su uhvaćeni u mrežu savršenih laži i iz nje se ne mogu izvući. Vjerujem da će se navrijeme osvijestiti.

Do sljedećeg puta, želim vam obilje radosti, zdravlja, spokoja i ljubavi.
Vaša Vesna