Blog dr. sc. Vesne Bosanac Koji je jogurt za sportaše Prikaz: Proteinski jogurt (jogurt obogaćen proteinima)
Prehrana sportaša

Koji je jogurt za sportaše?

Posted on

Nije sve za svakoga. Pogotovo nije sve za mlade sportaše u razvoju koji se bave borilačkim sportovima i uz to još paze na unos energije. Jer, ako im je ograničen unos energije, sve što pojedu mora biti izuzetno kvalitetno. Jedino na taj se način mogu zadovoljiti potrebe na hranjivim tvarima, koje su mladima neophodne za normalan rast i razvoj, i uz to još i ozbiljno bavljenje sportom. Jer, iako je ograničen unos hrane, sportaš mora imati energije i snage za kvalitetno odraditi trening. Naravno, ni imunitet ne smije doći u pitanje.

Za koga i kada?

Sa svojim sportašima redovito raspravljam o hrani. Razgovaramo što bi im i kada bilo korisno pojesti. Tako sam se nedavno čula s karatistom Davorom i njegovom majkom. Preko mobitela smo isprobavali jogurte. U ponudi je bio niskomasni jogurt (s 0.9 % masti i 4.3 % bjelančevina), jogurt od obranog mlijeka (s 2.8 % masti i 4.3 % bjelančevina), „Protein Skyr Natur Jogurt“ (s 0.2 % masti i 11 % bjelančevina) te grčki jogurt (s 9.7 % masti i 3.8 % bjelančevina).
Davoru se svidio grčki jogurt. No takav masni jogurt, s gotovo 10 % masti, više nalikuje vrhnju nego jogurtu. Taj je jogurt za rugbijaše i veslače. Nikako za karatiste, judaše ili boksače koji paze što jedu.
Za njih su jogurti niskog sadržaja masti. Obični jogurt s 0.9 % masti je dobar napitak za doručak ili u školi. Ako se kombinira sa sendvičem od sira i salatom, dobili smo kvalitetnu, a istodobno lako probavljivu večeru. Onu koja pomože oporavak nakon popodnevnog treninga. I naravno, niskomasni jogurt je ljeti kvalitetno, vitaminsko, osvježavajuće piće.

Jogurt za oporavak

Za sportaše koji, kao Davor, imaju kasni večernji trening, veliki izazov predstavlja obrok za oporavak u 22:30 ili 23 h. Mora se nešto pojesti jer tijelo mora „doći k sebi“. Idealan je kvalitetan obrok koji se lako guta. Jer, složit ćete se sa mnom, nikome u ponoć nije do bifteka i beskonačnog žvakanja.
Što pojesti? Muka je i roditeljima i sportašima.
Jedno od mogućih rješenja je „Protein Skyr Natur Jogurt“ s kukuruznim pahuljicama bez dodanog šećera. U 2 dl ovog jogurta je vrlo malo masti, a bjelančevina je poprilično – kao u 170 g svježeg sira. Kukuruzne pahuljice su za nadoknadu izgubljene energije. Jedno s drugim čini savršenu, lako probavljivu kombinaciju za oporavak.

Vjerujem da ste dobili odgovor na pitanje koji jogurt kada jesti.
Veliki pozdrav svima.

Vaša Vesna

 

Ovaj tekst nije sponzoriran. Ja samo iskreno i iz dubine srca živim prehranu sportaša. S radošću sam ga napisala jer vjerujem da će savjet koji sam dala svome sportašu, biti od koristi i Vašoj djeci.

Želite li pomoći svome djetetu poboljšati prehrambene navike kako bi mu bavljenje sportom bilo lakše i pričinjalo radost, obratite mi se s punim povjerenjem. Tu sam za Vas. Veselim se našoj suradnju