Blog dr. sc., Vesne Bosanac, nutricionistkinje Kvalitetan doručak sportaša preduvjet je za dovoljan unos energije i hranjivih tvari u danu. Izostavljanje doručka loše utječe na trening. Promjer kvalitetnog doručka: zobene pahuljice s jogurtom i voćem, čaj.
Prehrana sportaša

Ideje za doručak vaših mladih sportaša

Posted on

Ivona na treningu nema energije. Josipu i Ivanu je slaba koncentracija u školi. Imaju li i Vaša djeca takve probleme?

Često mi se za savjetovanje jave roditelji nakon što ih trener upozori na nedostatak energije kod djece. To je mnogima gorući problem. Bez dovoljno energije dijete ne može dobro odraditi trening. Gorući i ozbiljan, no lako rješiv. Na unos energije treba misliti od samog jutra. Druge nam nema.

Planiranje počinje jučer 🙂

Vjerojatno Vas je ovo nasmijalo, no istina je. Što ćemo svom mladom sportašu ponuditi sutra za doručak, razmišljamo već danas. Jer kao što trener danas ima u glavi koncept sutrašnjeg treninga, jednako tako mi u nedjelju trebamo voditi računa o onome što će dijete doručkovati u ponedjeljak.

Znate da nisam za striktno određene jelovnike. Ni sama ne volim da mi se nešto definira i naređuje. Jednostavno, djeci je važno ponuditi kvalitetan izbor, a ona će sama odabrati ono što im se u tom trenutku najviše sviđa. Recimo da je škola ujutro i da dijete voli malo duže spavati. Dosta bude svađe oko tog njihovog spavanja, no što se prehrane tiče, spavati duže nije nikakvi problem. Savjesnom i ambicioznom mladom sportašu je dovoljna samo minuta za napraviti sendvič. Naše je da kući imamo kvalitetne namirnice; polutvrdi sir, prešanu šunku, kuhano jaje… Što će Ivona ili Josip ujutro kući staviti u kruh, nama je sasvim svejedno. Naravno, kući ujutro treba biti kruha. U njemu je energija. (Ako ste tu tanki, imajte izrezanog kruha u zamrzivaču. Kod mene je tako. Kriške kruha, svaku za sebe, umotam u prozirnu foliju i nemam brige kad nam ponestane svježeg kruha. Za 10 sekundi problem se riješi u tosteru.)

Nadalje, sportaši od ranog jutra moraju voditi brigu o unosu vode, pa stoga u hladnjaku imajte mlijeko u malom tetrapaku, te jogurt, kiselo mlijeko i kefir u malim bočicama. Na što će se dijete ujutro odlučiti, opet je sasvim svejedno. Što god od toga uzme, super je. Ovaj doručak će se pojesti na putu od kuće do škole. Složit ćete se sa mnom da je ovo daleko bolja opcija od piroški, lisnatog ili krafni koje se brzinski kupe u pekari.

Ideje za kvalitetan doručak sportaša

E da. Ako dijete ima vremena i volje pojesti doručak kući, izvrsno. Evo što već sutra može biti na stolu:

  • prženo jaje, raženi kruh i mlijeko
  • palačinke, svježi sir i jogurt (mljac)
  • čaj, ječmene pahuljice kuhane na mlijeku s malo soli (da nisu bljutave) i suhim voćem (grožđice, orasi …) jer:

Iz knjige “Prehrana mladih sportaša”

Zašto je doručak važan ako je trening tek popodne ili uvečer?

Vratimo se problemu s početka priče. Možda ćete se pitati zašto govorim o energiji i treningu, a onda spominjem školu ujutro. “Pa nije trening ujutro”, reći ćete. U pravu ste. Nije trening ujutro, no tijekom jutra će dijete biti tjelesno i umno aktivno. Možda neće trčati, no hodat će. Uz to i mozak i srce i pluća i bubrezi troše energiju za svoj rad i naravno da kada se energija troši, a ne nadoknađuje, prije ili poslije isprazne se zalihe goriva. Loš doručak, pokazuje mi iskustvo, uvijek je pokazatelj loše prehrane u cjelini, a s lošom prehranom ne može se očekivati da će mladi sportaš imati energije na treningu.

U priči o doručku sportaša tisuću je iznimaka. Svako je dijete drugačije. Što učiniti kada mladi sportaš ujutro prije škole nema apetit? Što pojesti kada je trening vrlo rano ujutro, a poslije treninga je škola? Odgovori se nalaze u mojoj knjizi “Prehrana mladih sportaša”.

Evo što o njoj kaže jedan mladić:

“U ovoj knjizi sam dobio odgovore na razna pitanja. Svidio mi se način pisanja jer je približen mladima. Najzanimljivije mi je bilo čitati što jesti za doručak i večeru te prije i poslije treninga.”

Više o knjizi i narudžbi pronađite ovdje.

Svima želim zanimljivu nedjelju i uspješan početak novog tjedna.

Vaša Vesna

Vjerujte mi, prehrana mladih sportaša nije komplicirana, no mora biti dobro usmjerena i posložena. Imate li nedoumica s prehranom Vašeg djeteta, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Kratka evaluacija trenutne situacije je besplatna. Moje znanje, bogato iskustvo i uspješna suradnja s mladim sportašima jamac su rješenja i Vašeg problema. Vidimo se.