Blog dr. sc. Vesne Bosanac Tjelovježba je izvrsna za mršavljenje. Prakticirajte laganu jutarnju gimnastiku, na posao vozite bicikl, prošećite s prijateljima uz more...
Mršavljenje odraslih

Izvrsna je za mršavljenje, a besplatna je

Posted on

Na poslu Vam je luda kuća. Uz svoje, trebate odraditi i zadatke kolege u samoizolaciji. Papira je na sve strane. Danima na poslu ostajete duže. S mrakom odlazite od kuće, s mrakom se vraćate, pa petkom nakon posla jedva hodate. Premoreni, nemate vremena za ništa, o tjelovježbi (koja je inače izvrsna za mršavljenje) da i ne govorimo. Znam kako Vam je. Nekoć sam i sama bila u toj koži.

Hoćemo li se prepustiti situaciji? Nećemo.

Korona će proći. U to nema sumnje. Pitanje je samo u kakvom ćemo stanju biti nakon svega ovoga. Van stroja, iscrpljeni i nekoliko kilograma teži? No, kilogrami su sami po sebi najmanji problem. Više bi nas trebala zabrinjavati realna mogućnost pojave visokog tlak, te povišenog šećera, masnoća i kolesterola u krvi. Želimo li to sebi priuštiti? Odgovor je veliki NE, pogotovo danas kada liječnike, ambulante i bolnice izbjegavamo u širokom luku.

Potrudimo se misliti na sebe. Barem malo.

Koliko god bili u nezavidnoj situaciji, uvijek trebamo misliti na sebe.

Evo nekoliko malih savjeta o prehrani za koje smatram da će Vam biti od koristi:

  • doručkujte kako valja. Nemasna šunka, crni kruh i jogurt bolji su od kave i krafne.
  • za užinu na poslu od kuće ponesite voće. Vrijeme je uživati u mandarinama i kakiju (baš ga imam kući i neizmjerno mu se radujem).
  • pobrinite se da Vam ručak na poslu bude koliko-toliko kvalitetan. Pečeno meso koje ste kući imali jučer dopunite kuhanom rižom i zelenom salatom. (Nadam se da ste prihvatili moj prijedlog od prije pa na poslu u maloj bočici imate pomiješan ocat i ulje.)
  • brinite o unosu vode. Nabavite si kuhalo za vodu i na poslu kuhajte čaj. Daleko je bolji od one slatke vodice iz automata.

Unatoč svemu, budimo aktivni

I naravno, tu je tjelovježba. Koliko god Vam bilo teško, nađite za nju vremena. Evo kako:

  • ujutro se probudite samo 10 minuta ranije i odradite nekoliko vježbi jutarnje gimnastike. Jamčim da ćete se osjećati preporođeno.
  • prošetajte od kuće do posla
  • na poslu za pauzu rastegnite noge i napravite 2, 3 kruga oko zgrade. Sigurno je to korisnije od smrzavanja i pravljenja društva pušačima na nekom stražnjem ulazu s pogledom na kontejnere.
  • ako ste u mogućnosti, pješačite i nazad s posla kući. Slažete se sa mnom da je boravak na otvorenom, čak i kada se radi o prometnom centru grada bolji od tiskanja u zagušljivom busu ili tramvaju. Tako sam ja prošli tjedan, s namjerom da izbjegnem tramvaje, obavljajući poslove po gradu propješačila 11 km.

Pješačenje je besplatno. Dostupno je svima, svugdje i uvijek. Osim što djeluje opuštajuće, izvrsna je aerobna vježba koja pomaže mršavljenje

Jednostavno, šteta je ne iskoristiti vrijeme koje imamo samo za sebe. Mislimo na svoje zdravlje. Nitko nam ga ne može pokloniti, niti ga se može kupiti, zar ne?

Za kraj Vas najtoplije pozdravljam i želim zanimljiv početak uspješnog tjedna.

Vaša Vesna

Ne dopustite da Vas ovaj val korone, poput onog u proljeće, baci dvije godine unazad. Imate li problema s viškom kilograma, obratite mi se za savjet s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.comMoje znanje, bogato iskustvo i predanost poslu jamac su i Vašeg uspjeha. Veselim se suradnji. Vidimo se.