Blog dr. sc. Vesne Bosanac - Jedno je sigurno. Mršavljenje je put ka potpuno novom životu.
Mršavljenje odraslih

Jedno je sigurno. Mršavljenje je put ka potpuno novom životu.

Posted on

„Ovo ljeto sam nakon dugo godina imala odmor. Smršavila sam 5 kg, normalno sam se hranila i bila fizički aktivna. Baš mi je odgovaralo. U glavi sam se skroz promijenila“, poruka je jedne moje drage gospođe. Kako zdravo mršavljenje izgleda u praksi, pročitajte u ovom blogu.  

Neizmjerno sam sretna zbog ovakvih uspjeha. Osim što smršave, osobe koje mi poklone svoje povjerenje uče o namirnicama, postaju tjelesno aktivne i počinju živjeti u harmoniji sa sobom. Poboljšava im se kvaliteta života. Jednostavno, nemoguće je jesti kvalitetno, a živjeti kaotično.
Posložena prehrana vuče za sobom život bez stresa, a to znači odbacivanje bespotrebnih briga, druženje s dragim ljudima, vraćanje hobijima… Bez velikih ulaganja, čovjek postaje zdraviji i raste iz dana u dan.

Put od čokolade do juhe

Zamislite kako bi bilo dobro da se, kada dođete kući nakon posla, možete suzdržati od čokolade, te bez većeg problema s jednom jabukom izdržite do kvalitetne večere.
Kako doći do toga? Redovitim, kvalitetnim obrocima. Valja se pozdraviti s lisnatim za doručak i čipsom za užinu. Potpuno je krivo, kako mnogi čine, izbacivati iz prehrane žitarice i voće.
Primjerice, za doručak pojedite mali sendvič sa sirom i rajčicu uz to. Za ručak od kuće na posao možete ponijeti pečene tikvice, kuhanu rižu, šunku i papriku kao salatu. Voće pojedite kada dođete kući. Pomoći će Vam ono da do večere ne posežete za slatkišima. Večera u 17 može biti povrtna juha, pečena riba, kuhani krumpir i kelj. U 20 h će Vam biti dovoljan jogurt kako u 23 h ne biste išli gladni na počinak.

Od kauča do rive

Kada su tijekom dana obroci redoviti i kvalitetni, onda Vam se sigurno neće dogoditi da u 16 h dođete kući gladni „ka’ pas“. Naravno da tada pojedete i što niste namjeravali, prejedete se i više niste za ništa. Što Vam tada preostaje nego zavalit’ se na kauč, uzet’ daljinac u ruke i na koncu u tom svom brlogu i zaspati.
Nasuprot tome, kvalitetna prehrana tijekom dana, a s time i večera Vas neće opteretiti. Biti ćete siti, a istodobno poletni za ugodnu, večernju šetnju sa suprugom ili prijateljicama po rivi ili uz rijeku. Divota za poželjeti.
U početku će Vaša tjelovježba biti lagana šetnja, no s vremenom ćete sigurno poželjeti raditi vježbe. Naravno da će malo po malo i šetnja i vježbanje postati dio Vas. U konačnici, s manjom masom ćete sami sebi biti lakši. Manje će patiti i zglobovi, te ćete biti poletniji. Uz kvalitetnu prehranu i redovitu, a opet nezahtjevnu tjelovježbu, mršavljenje ide samo od sebe.

Od tableta za probavu do raštike

Neaktivnost, te gotova i polugotova hrana siguran su recept za zatvor stolice. Nasuprot tome, redukcijska dijeta koja se zasniva na jednostavnoj, neprerađenoj hrani, pomaže protiv nadutosti, normalizira rad crijeva, te doprinosi redovitoj stolici.
Tablete za probavu postaju prošlost, a Vaš život ugodan i jednostavniji. Nema onog što ne biste dali za to, zar ne?
Sve što je potrebno za zdravo mršavljenje su samo odluka, dobra volja i odlučnost. Želim Vam svaku sreću na putu ka sretnijem životu.

Za savjet o mršavljenju koje daje trajne rezultate, obratite mi se s punim povjerenjem.

Vaša Vesna