Blog dr. sc. Vesne Bosanac Ne volim riječ "dijeta". Ručak ili večera; pečena riba, kuhana blitva, tušt i krumpir.
Mršavljenje odraslih

Ne volim riječ “dijeta”

Posted on

Smršavjeti je vrlo lako. Mačji kašalj. Izbacite iz prehrane ugljikohidrate (kruh, tjesteninu, rižu, mahunarke, kukuruz, voće, krumpir…) i to je sve. Za doručak pojedite šunku ili jaje, za ručak piletinu i salatu, za večeru posni sir i papriku i u par mjeseci ćete garant smršavjeti. Ruku na srce, ovakva jedna dijeta nije nikakva posebna mudrost ni velika pamet. Možete ju čak i patentirati. Najteže je smisliti joj neko zvučno ime.

 

I što poslije?

E to bi trebalo pitati one koji propisuju i proklamiraju takve dijete. One nikako nisu trajno rješenje. Možda ćete se pitati kako to mislim. Fino. Profitirat ćemo izbacimo li iz prehrane silne kolače i kekse, no sigurno nije normalno doživotno se odreći slasnih bresaka i lubenica ljeti ili mirisnih pečenih kestena sada u jesen. Vjerujem da se slažete. Nisu u njima samo ugljikohidrati već i vitamini C, karotenoidi, antocijani i drugi antioksidansi, vlakna, mineralne tvari… Isključivanjem ovih namirnica iz jelovnika, prije ili poslije dolazi do pada imuniteta, umora, iscrpljenosti i slabosti. Ne znam tko pametan to sebi želi.

Klijentice mi kažu da bi nakon nekog vremena od zbacivanja ugljikohidrata osjetile izrazitu želju za slatkišima i onda se vratile kolačima. Iz jedne dijete bi ulazile u drugu i tako unedogled. 

Cijeli život provesti da kojekakvim restriktivnim režimima prehrane je stvarno mrcvarenje koje nema nikakvog smisla. Ako se iz sezone u sezonu ide iz jedne dijete u drugu, možete biti sigurni da tu nešto ne valja.

 

Što je rješenje?

Iskustvo mi govori da je najpametnije mršavjeti trajnim mijenjanjem loših navika. Loša navika je piti gotove sokove pune šećera. Ako na poslu cijeli dan sijedimo, tu silnu energiju iz šećera jednostavno nemamo gdje potrošiti. Nadalje, loša navika je ne jesti voće. Upravo sada u koroni trebamo ojačati imunitet. Korisnije je na kratkoj pauzi na poslu pojesti dvije mandarine nego čokoladicu.

I zato ja ne volim riječ “dijeta”. Kvalitetna prehrana s kojom se mršavi je za cijeli život. Ne samo za jednu sezonu. Ne radi se tu o nikakvoj dijeti. Kvalitetna prehrana je dio normalnog i ispunjenog života.

Ako ste i Vi umorni od besmislenih dijeta kratkog vijeka trajanja, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Možete biti sigurni da ćete naučiti kako smršavjeti i zauvijek se kvalitetno hraniti.

Želim Vam ugodan ostatak vikenda.

Vaša Vesna