Blog dr. sc. Vesne Bosanac Budite sebi, tijekom mršavljenja, najveća podrška. I suha večera može biti kvalitetna. Svježi sir, kruh i salata od kupusa, jedna je od mnogobrojnih ideja.
Mršavljenje odraslih

Budite sebi najveća podrška

Posted on

Kada sam bila na prvoj godini faksa svoju sobu studentskog doma sam dekorirala širokim trakama s porukom “POLOŽIT ĆU OPĆU KEMIJU”. (Cimerice Dubravke nije bilo pa sam mogla radit što sam htjela.) Ta uvrnutost je u meni i danas. Da nije tako mnoge svoje lude ciljeve nikad ne bih dosegnula.

Vjerujem da je u nama ogromna snaga i potencijal koji nažalost ostanu neiskorišteni. Sve je moguće. Da, sve je moguće. Ne vjerujete? Recite mi, molim Vas, gdje piše da nećemo sjediti u sljedećem sazivu Sabora? Gdje piše da uskoro nećemo biti direktorice uspješnih tvrtki? Nigdje! Dakle, moguće je. Eto vidite da sam u pravu. 🙂

Tako je i s mršavljenjem. Mogućnosti da smršavimo su tu. Bezbroj ih je. Na posao možemo pješačiti cijeli ili dio puta, umjesto lisnatog s marmeladom za užinu možemo pojesti dvije mandarine, a umjesto da za večeru brzinski svratimo do pečenjarnice po ćevape, možemo skuhati prokulice, krumpir i jaje. Pitanje je samo hoćemo li te mogućnosti htjeti iskoristiti.

Od kuda krenuti?

U prošlom sam newsletteru pisala kako je dobro sebi zadati rok do kojeg datuma trebamo usvojiti određenu dobru naviku. Sada razradimo strategiju kako doći do cilja. Ako nam je rok za usvajanje kvalitetnog doručka 1. 11. onda danas sebi na papir napišimo 5, 6 vrsta doručaka koje možemo pojesti prije nego se prihvatimo radnih obveza (dok ostatak ekipe pije kavu). Dobre ideje su heljdin kruh, svježi sir pomiješan s isjeckanom paprikom i jogurt ili raženi kruh, kuhano jaje i mlijeko. No, nemojmo čekati ponedjeljak za krenuti s kvalitetnim doručkom. Vikend je idealno vrijeme za posvetiti se sebi i pripremiti se za sljedeći tjedan. Stvarno, nemojmo čekati ponedjeljak. Ako krenemo odmah sutra, do ponedjeljka ćemo biti već dva dana u plusu. (Zašto ne krenuti danas? Zato jer dok ja napišem i objavim ovaj newsletter, bit će već podne. 😉 No danas možemo obaviti tjednu kupovinu i isplanirati što ćemo doručkovati sljedećih dana. Uvijek svojim klijenticama kažem “Bez kvalitetnih namirnica kod kuće, ne možemo pripremiti kvalitetan obrok.” Ne znači to nam kuhinja treba biti omanje skladište svega i svačega, no sve što imamo mora biti kvalitetno; što manje prerađeno.)

I ne dozvolimo da nas drugi obeshrabre

Jednostavno ne slušajmo što nam drugi govore. Mnogi su ljudi depresivni i od ranog jutra mrzovoljni na sebe i sve oko sebe. Ne dozvolimo da njihova negativna energija prijeđe na nas. Izgradimo svoj svijet i živimo svoj život. Budimo sami sebi podrška. Bodrimo se. Nitko ne može smršavjeti umjesto nas samih. I ništa, apsolutno ništa nije nemoguće. Sve je na nama. Imajmo SVOJE ciljeve. Jedino tako možemo ostvariti SVOJE želje i biti sretni. I da, možemo postati direktorice. Nigdje ne piše da nećemo. No, razlika je kako ćemo tada ušetati na sastanak. Hoćemo li se skrivati zakamuflirane u velikim šalovima i širokim haljinama koje vise na sve strane ili ćemo biti samouvjerene u finim sakoima? Iskoristimo svoj potencijal najbolje što znamo, budimo sebi podrška i živimo život od formata.

Sretno svima.

Vaša Vesna

I još nešto, koliko god direktorice pametne i sposobne bile, teško im je ako su debele. Jer tko će vjerovati ženi da će riješit problem tvrtke, ako očito nije mogla riješiti ni vlastiti problem. 

Ako ste svjesni svoje debljine i želite riješiti problem koji Vas dugo muči, javite mi se s punim povjerenjem. Stojim Vam na usluzi.