Blog dr. sc. Vesne Bosanac o tome kako izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane šteti zdravlju.
Mršavljenje odraslih

Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane šteti zdravlju

Posted on

„Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Ozdraviti.“

Kada smo zdravi, olako se odnosimo prema svome tijelu. Ne cijenimo ono što imamo. Često smo mrzovoljni i nezadovoljni, ljuti na sebe i sve oko sebe. Uvijek bismo htjeli „još nešto“.

Tako je i s mršavljenjem. Prihvaćamo glupe dijete, ne pitajući za cijenu vodeći se mišlju „samo daj“.

Zašto je opasno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane?  

Dijete koje će uvijek biti hit su one koje ograničavaju količinu ugljikohidrata. Imena ovog ili onog, svode se na isto. Krajnji rezultat im je iscrpljivanje organizma, manjak energije i slabost.

Ma jasno je meni kako tijekom mršavljenja treba smanjiti prisutnost bijelog brašna i šećera u prehrani, no odreći se mandarina, dinje, raži i kukuruza uistinu je suludo. Štoviše, i opasno. Krenimo redom. Ugljikohidrati poput škroba iz kukuruza i pšenice ili glukoze i fruktoze – šećera prirodno prisutnih u voću, neophodni su za normalno funkcioniranje organizma i  glavni su nam izvor energije. A energija je našim stanicama (npr. mozgu i mišićima) potrebna i tijekom mršavljenja. Sjetimo se da mršavljenje podrazumijeva redovito bavljenje tjelovježbom, a bez energije u mišićima teško ćemo kvalitetno odraditi trening. Neki će reći kako tijelo tijekom mršavljenja treba trošiti zalihe masti što je potpuno točno. Međutim, mršavljenjem se neminovno troši i mišićno tkivo te je određena prisutnost ugljikohidrata u prehrani neophodna kako bi se sačuvala mišićna masa i taj gubitak sveo na minimum. Jednostavno, poželjnije je energiju tijekom tjelovježbe dobivati iz ugljikohidrata nego iz aminokiselina nastalih razgradnjom mišića.

Nadalje, glukoza je mozgu glavni izvor energije. U nedostatku ugljikohidrata u organizmu je povećano stvaranje ketonskih tijela (acetona, acetoacetata i beta-hidroksibutirata) iz masti koje dalje mozak koristi za svoj rad. Javlja se ketoza koja za sobom povlači brojne nepoželjne pojave. Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, aritmija, povećana koncentracija masnoća u krvi, dehidriranost, hipoglikemija, nedostatak pojedinih vitamina B skupine te kalcija i željeza samo su neke od njih. Iskreno, ne znam tko svjesno želi biti anemičan, bez energije, nervozan, iscrpljen, imati problema sa srcem ili dobiti rak. Kako rak? Fino. Nekonzumiranjem voća i cjelovitih žitarica (jer sadrže ugljikohidrate) tijelo se uskraćuje od vlakana i antioksidanasa koji doprinose zaštiti od pojave malignih bolesti.    

Što nas deblja?

Ne jesti kruške i maline stvarno nema logike. Čovjek je od svog postanka sakupljao divlje voće i sada odjednom reći da ono ne valja je van svake pameti. Nitko se nije udebljao od male zdjelice ribizla za užinu već od salame, kobasica, paštete, gaziranih i negaziranih sokova, čokolade, keksa, kolača, gotovih i polugotovih jela i drugih modernih čuda.           

I zato, budimo pametni kada su dijete u pitanju. Dva puta promislimo o ponudama koje se tiču našeg tijela. Moramo ga čuvati jer će nam jedino kada je zdravo biti na usluzi.

Život je dug i za sve ima fore. Dajmo sebi vremena i za zdravo mršavljenje. Nije na „ho-ruk“, ali je zato smisleno i trajno. Pametnije je pošteno se uhvatiti posla i smršavjeti jednom zauvijek nego svake godine po nekoliko puta počinjati bezuspješno ispočetka.

Veliki pozdrav svima.

Vaša Vesna