Srdele u marinadi, kuhani kelj i krumpir, šipak kao desert. Foto: dr. sc. Vesna Bosanac, "Prehrana sportaša", obrt za savjetovanje o prehrani
Prehrana sportaša

Mediteranska prehrana u sportu

Posted on

Danas sam s jednim trenerom razgovarala o preglednom članku objavljenom u znanstvenom časopisu. Tema je bila mediteranska prehrana u sportu. Autori su analizirali nekoliko ranije objavljenih članaka i prema podacima zaključili kako se sportaši na Mediteranu ne pridržavaju mediteranske prehrane, kako jedu mnogo crvenog mesa, te nedovoljno voća i povrća. Moglo bi se o ovome danima raspravljati.

Mediteranska prehrana u kratkim crtama

Krenimo redom. Članak kaže kako izvorna mediteranska prehrana podrazumijeva vrlo rijetku prisutnost crvenog mesa i slatkiša na jelovniku. Mlijeko i jogurt su prisutni rijetko, a jaja rijetko do srednje često. Piletina i riba su srednje često na jelovniku. Voće i povrće je jedu svakodnevno, a neprerađene žitarice redovito, što god im to značilo.

Koliko je mediteranska prehrana dobra za sportaše?

No, preporuke za opću populaciju su jedno, a za sportaše drugo. Ne kažem da nemaju dodirnih točaka, no to su dva različita svijeta. Kada nakon savjetovanja o mršavljenju imam savjetovanje sportaša, prvom moram “prešaltati” mozak. Naime, mediteranska prehrana je od koristi osobi koja treba smršaviti, no nikako se ne može generalno reći da je idealna za sportaše. Može biti preporučljiva nekim sportašima koji trebaju održavati nisku tjelesnu masu (npr. jahačima), no jesti meso vrlo rijetko sigurno nije formula uspjeha za nogometaše. Meso, nemasno (ne carsko) je preporučljivo kao izvor visokovrijednih bjelančevina, željeza, cinka, kreatina (izvora energije u sportovima gdje je izražena karakteristika “stani-idi” kao što je u nogometu) i dr. Nadalje, zahtjevi za bjelančevinama su različiti kod različitih sportova. Kod maratonaca je potreba za njima manja, a kod boksača veća. Naravno, važno je da prehrana sportaša zadovoljava potrebe na vitaminima, mineralnim tvarima, antioksidansima koji pomažu oporavak nakon tjelovježbe … i u tom pogledu je neophodan svakodnevni unos voća i povrća. Tu se svakako slažem s autorima. Sportašima svakako treba ukazati na moguće manjkavosti u prehrani.

O slatkišima u sportu ću jednom drugom prilikom.

Dakle, mediteranska prehrana nam nudi mnogo dobroga, no mora se prilagoditi svakom sportašu ponaosob.

Ako ste  roditelj djeteta sportaša čija je prehrana manjkava, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com.

Tu je i moja knjiga “Prehrana mladih sportaša”. Ljeto je idealno za pravovremene promjene nabolje. Iskoristite ga.

Vaša Vesna