Ugljikohidrati su glavni izvor energije za čovjeka.
Mršavljenje odraslih, Onako usput ...

“Oh, my dear! You eat too much.”

Posted on

…”More than any au-pair before. And you even lost weight. I just can’t believe…” Pratilo me tijekom cijele moje dvogodišnje karijere “au-perke” u Engleskoj. “Ma samo vi govorite. Tko je ovdje nutricionist? Ja ili vi?”, u sebi bih komentirala. (A i inače sam skroz “na svoju ruku” i ni malo me nije briga što drugi misle. “Ulje sri vode”, najbolje me je znala opisati baka.) Pravilan odabir hrane kod mršavljenja je nemjerljivo važan. 

I uistinu, količina hrane nema nikakve veze s njezinom energetskom vrijednošću i kvalitetom. Kuhanog kelja začinjenog s malo ulja možete pojesti cijeli tanjur, a da opet unesete manje energije nego je u kriški kruha i pašteti – ljetnom ručku “s nogu”.

Želite li trajno smršavjeti, hranu birajte pametno

A “za mršavljenje je kalorijski deficit ključ”, komentirala je jučer jedna gospođa moj IG story. Potpuno je u pravu. No, IZNIMNO je važno točno znati “što rezati”. Prvenstveno se treba pozdraviti s masnom hranom (npr. avokadom i vrhnjem), a zagrliti ražene pahuljice, kruške, palamidu i tikvice. Jednostavno, nema smisla nadati se gubitku “šlaufa” oko struka, a i dalje jesti masno i slatko. Nema onoga tko se “skinuo” s droge nastavivši se drogirati. Takvo čudo jednostavno ne postoji.

Nije kriv kruh

I koliko god slušali povike protiv kruha, tjestenine, riže, graha i bresaka, ne smijemo zaboraviti da su nam žitarice, mahunarke i voće izvor ugljikohidrata. Iz njih tijekom dana dobivamo glavninu energije. Dakle, ako ste iscrpljeni, nemate energije, loša Vam je koncentracija … možda unosite nedovoljno ugljikohidrata. Čak i onda kada ste na dijeti, ne smijete osjećati pad energije. Morate biti u stanju obavljati svoje radne zadatke, skuhati ručak, nešto ispeglati, malo prošetati. Da da. Kada se kućanski poslovi rade svojski “tuta forza”, to je poput tjelovježbe u teretani. Zato sam ja u Engleskog “mnogo” jela i još smršavila (doduše nije mi to bio cilj jer ni prije nisam imala problema s kilima).

“Ma pustite je. Zna ona što jede”, odmahnuvši rukom komentirao bi moj bivši šef “brdo” hrane koje pojedem. 😉 I bio je u pravu.

Iskreno vjerujem da Vam je s ovim tekstom mnogo toga “sjelo na svoje mjesto”.

Ako tražite trajno rješenje za problem prekomjerne mase, a pri tome želite jesti kvalitetno i dobro se osjećati, obratite mi se s povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com.

Vaša želja uz moje znanje, bogato iskustvo i predanost radu jamac su zajedničkog uspjeha.

Veselim se našoj suradnji.

Srdačan pozdrav

Vesna