Doručak u autobusu; svježi sir, jogurt, rajčica i pecivo. Foto: dr. sc. Vesna Bosanac, "Prehrana sportaša", obrt za savjetovanje o prehrani
Mršavljenje odraslih

“Budite sebi najvažniji.”

Posted on

“Budite sebi prvi”, često kažem svojim klijentima. I čvrsto stojim iza toga. Znači li misliti na sebe sebičnost i luksuz? Je li to nebrige za svoje bližnje? Iskreno, svatko ima pravo misliti što god hoće, no ja sam duboko uvjerena da briga o našoj obitelji, prijateljima i društvu općenito kreće od naše brige za same sebe.

Pretrpanost obvezama – siguran put ka manjkavoj prehrani

Pretrpanost poslom, ludi šefovi, Petrina škola plivanja, Ivanov zubar, honorarni posao, nabavka hrane i posjeta roditeljima… Da dan traje duplo duže, imalo bi se “šta crnčit'”. Naravno, u ovom kaosu je prehranu bolje ne spominjati. Doručak se preskače i do 12 se piju kave, pa se onda skokne do pekare po burek ili hrenovku u lisnatom. Do 15 se gricne još koji keksić, a onda počinje stampedo. Nemate se kada okrenuti, a kamo li misliti na hranu. Kad sve stane i dan mine, jedino što ste u stanju u 22 učiniti je pojesti porciju ćevapa. Sve Vam je poznato? “Drugačije se ne može”, reći ćete.

Promjene počinju od nas samih

A može se. I te kako se može. Stavimo sebe već jednom na prvo mjesto. Dok drugi ujutro na poslu piju kavu i puše, mi možemo doručkovati. Ili pojesti pecivo sa sirom i popiti jogurt na putu do posla. Neugodno Vam je tako hodati gradom? Mene nije. Isto tako, dok kolega Marko ode “zapalit’ jednu”, može se u pauzici pojesti lubenica. Kada je volje, naći će se način i kako kvalitetno ručati. Naravno, Petru na plivanje može odvesti tata, a u nabavku hrane može otići brat. Priznat ćete da je najveći problem u nama samima. Jednostavno, krivim stvarima dajemo prioritet.

Nađimo vremena za sebe. Odmorimo se, otiđimo na plažu. Skuhajmo za večeru krumpir i blitvu, te ispržimo ribu ili jaje. To je misliti na sebe. Je li mnogo? Nije! Jesmo li sebični? Nismo. Misliti na sebe, znači misliti na dobro svoje obitelji. Jer jedino kada smo zdravi i zadovoljni sami sa sobom, možemo biti drugima od pomoći.

Sutra je ponedjeljak; dan za čvrsta obećanja i planove. No zašto čekati sutra? Misliti o sebi i o svojoj prehrani možemo već danas. Ja sada idem pripremiti večeru; hladnu pomu s 2 zrna soli (mmmm), malo svježeg sira i kruh. Eto ideje i za Vas. Ako gdje zapne, tu sam.

Veliki pozdrav svima.

Vaša Vesna