Mršavljenje odraslih

Dijeta 16:8

Posted on

Neki dan me je jedna gospođa pitala koliko je prihvatljiva dijeta 16:8. Tu se jede u periodu od 8 sati u danu, a ostalih 16 h se čovjek suzdražava od hrane. A što ću misliti? Znate moj odgovor. Nije trajno rješenje želite li smršaviti, nije za sportaše, nije za djecu, nije za radne ljude, nije za trudnice. Ovo bi bila prehrana za one koji idu spavati u 22 i bude se u podne. Profućkati 6 sati dana? Ne bih, hvala lijepa. Ja do podne obavim i ho ho posla.

Dižem se oko 6 i kako okrenem da okrenem, stvarno ne znam kako bih do 12 izdržala ništa ne jedući. Ma nema šanse. A da pomaknem tih 8 sati na razdoblje od 9 do 17? Ajde, do 9 bih bez hrane mogla preživjet, no kako biti bez hrane od 17 do 23 kada idem spavati? Ovako ili onako, nikako ne valja.

Je li dijeta 16:8 prikladna za mršavljenje? 

Vratit ću se na režim jedenja od 12 do 20. Doručak se tada neminovno izostavlja. To je baš greška želi li se smršaviti. Doručak nam pomaže da ne pregladnemo za ručak. Ako se to dogodi, za ručak pojedemo sve i svašta. Bez reda; i što smo mislili i što nismo. Dalje, ako ne jedemo ništa do 12, a želimo svejedno unijeti dovoljno i bjelančevina i ugljikohidrata i masti, vitamina, mineralnih tvari …onda hranu koju smo izostavili do 12 h moramo utrpati u tih dopuštenih 8 sati. Znači, ako inače od 12 do 20 h imam ručak, popodnevnu užinu i večeru, tu bih još morala smjestiti hranu od doručka i jutarnje užine. Pa to bi značilo da ću se prejesti, a želudac mi se proširiti. Nema više govora o umjerenosti i preporuci da se jede više manjih obroka u danu.

Zašto ovaj način prehrane nije za mlade žene?

Ništa ne jesti do 12 znači pad šećera u krvi, a time i pad koncentracije, nervozu, nemir, razdražljivost… Pa još kad se to spoji s PMS-om. Jao i pomagaj. Ne dao Bog imati za šeficu ženu koja je na toj dijeti.

Naravno da ova prehrana nije za trudnice. I u trudnoći je preporuka imati više kvalitetnih obroka tijekom dana. Posebice su laganiji, a češći obroci korisni trudnicama koje imaju mučnine.

Zašto dijeta 16:8 nije za sportaše?

Recimo da sportaši imaju dva, tri treninga u danu. Pretpostavimo da jutarnji trening završi oko 9. Nakon njega je potrebno pojesti kvalitetan obrok kako bi se tijelo oporavilo i pripremilo za sljedeće treninge. Jede li se tek u 12, remeti se oporavak i sportaš sigurno neće biti u stanju kvalitetno odraditi treninge koji slijede.

Spominje se meditacija kao način prevladavanja gladi. Je li to normalno? Po meni je suludo. Prehrana treba doprinositi našem zdravlju i zadovoljstvu, a nikako biti uzrok stresu i opterećenju.

Eto. To je moje mišljenje.

Neka Vam bude sretan i uspješan ovaj tjedan. Uživajte u životu.

Vaša Ves