Crvena ruža. Foto: dr. sc. Vesna Bosanac, "Prehrana sportaša", obrt za savjetovanje o prehrani
Mršavljenje odraslih

Samo nemojte odustati

Posted on

Što god željeli; završiti faks, naučiti strani jezik, smršavjeti, ostvariti poslovni uspjeh, pobijediti …, prvi je preduvjet početi, a drugi ne odustati.

Na putu mijenjanja loših prehrambenih navika neminovno nailazite na mnoge izazove i probleme. Čine se većima nego što uistinu jesu. Kako ustrajati u mršavljenju? Za postizanje cilja, neophodni su volja, odluka, disciplina i ustrajnost. Odustajanje nije opcija. 

Pogreške nisu smak svijeta već dio života

Sjećam se da sam na prvoj godina faksa cijelu studentsku sobu oblijepila mantrom “Položit ću Opću kemiju!”. No, uzalud mantra ako se ne zagrije stolica i uzaludno razmišljanje o pobjedi na turniru ako smo “stalni inventar” noćnog kluba.

A pogrešaka i izazova je na svakom koraku. Na to moramo biti spremni. Uspjet ćemo jedino ako ih prihvatimo kao dio života i s njima se naučimo nositi. Znači to svakodnevno ispravljanje propusta i osnaživanje na putu do cilja. Ne smijemo posustati kada nam “sve lađe potonu”, a “svijet se uroti protiv nas”. Ne smijemo posustati jer se poslije nećemo imati čemu radovati. A na putu do cilja je mnogo malih radosti za koje i te kako vrijedi dati sve od sebe. Sve od sebe i još malo više. Dohvatiti snagu iz pete i ne odustati. Tako ja sebe vučem naprijed u trenucima kada bih najradije neki zadatak ostavila za sutra. Vjerujte mi, šteta je ne potruditi se i još danas ne doživjeti ponos zbog obavljenog zadataka. Jer sve što ćemo sutra osjećati zbog odgađanja bit će jedino jad i čemer. Radost sigurno ne.

I zato, trebate li smršavjeti, ojačati, položiti ispit … pogrešku shvatite kao priliku iz koje se sigurno može nešto korisno naučiti, razmislite o njoj i odlučnije krenite dalje. Vidjet ćete da će ih s vremenom na putu do cilja biti sve manje. Bit će sve lakše i lakše rješive, a put sve kraći. Želim Vam svaku sreću.

A za iskrenu podršku na putu trajnog poboljšanja prehrambenih navika, kako biste i Vi ustrajali u mršavljenju, obratite mi se s povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com.

Vaša Vesna