Blog dr. sc. Vesne Bosanac o tome kako je jaka volja preduvjet uspješnog mršavljenja.
Mršavljenje odraslih

“S kim si, takav si”

Posted on

Uopće se ne slažem. Bila sam društvu i s ovisnicima o drogi i s ovisnicima o alkoholu. Pa opet, drogu nikad probala nisam, a koliko sam pića popila moglo bi se doslovno nabrojati na prste jedne ruke; dva Baileysa i dva puta po pola čaše domaćeg crnog vina. Možda ćete reći da se ne znam dobro zabaviti. O, i te kako znam. Svojedobno sam s ekipom otvarala i zatvarala disko večeri. Plesalo se bez stajanja. E to je bio život.

Važna je jaka volja za promjenom na bolje

No, vratimo se mi drogi i alkoholu. Biti u takvom društvu, a ne prihvatiti svima nam poznato “ma daj uzmi, šta će ti bit”, znači imati karakter.

A čvrst karakter i jaka volja su baš baš važni kod mršavljenja. Priznat ćete da treba biti “faca i po” odbiti susjeda koji u 8, 9 uvečer pozove na “slaninu, kruv ispod peke i domaće ladne pome”. One s “dva zrna soli”. Evo, meni je već okus tih mesnatih poma u ustima. No, želite li smršaviti, ne možete imati “i ovce i novce”. To je valjda jasno.

Vjerojatno sam nekad gruba prema klijentima, no barem sam iskrena i ljudima ne ulijevam lažnu nadu. U biti, može čovjek jesti što želi i mršavjeti, ali će se onda to mršavljenje protegnuti na cijeli život. Nikad kraja, prika moj. “Nema tu kruva”. Ja sam za red, disciplinu i ustrajnost. Raspored i posložen život. Tako dolaze rezultati. Kad bolje promislim, stroga sam i sama prema sebi.

Nepostojanje regule prije ili poslije dovodi do kaosa u životu. Nisam za popuštanje i “samo malo” jer to svima nam znano “samo malo” malo po malo i dovede do nereda.

Mršavjeti znači vodit jedan fini gospodski život; redovito i kvalitetno jesti, svakodnevno biti tjelesno aktivan, planirati, živjeti bez stresa, posvetiti se sebi i svojoj obitelji, dovoljno spavati… A gospodin može biti svatko; i učitelj i doktor i meštar. Sve je u nama samima. Jer kako kaže ona stara “sva’k’ je gospodin ispod svog šešira”.

Bez promjena nema uspjeha

Ako trebate smršaviti, okužite se pozitivnim ljudima. Nađite potporu u svojoj obitelji; mužu/ženi, djeci, roditeljima, braći/sestrama. Jasno im na samom početku recite o čemu se radi, što jedete, a što ne. Ako im je stalo do Vas i Vašeg zdravlja, sigurno nedjeljni ručak neće nalikovat’ malom piru s tortom trokatnicom za kraj.

Gospodski život znači umjesto druženja s trosjedom, “ladnom pivom” i teveom, odvesti uvečer ženu u šetnju. A umjesto sjedenja u kafiću, sigurno je korisnije sa sinom i kćeri provozati se biciklima. Vjerujte mi, zdravo mršavljenje je mijenjanje loših životnih navika čime se višestruko poboljšava kvaliteta života. Uspjeh ne dolazi preko noći, no svaki pa i najmanji korak je je jedan manje do cilja. Vrijedi ne odustati jer radost koja Vas očekuje je neizmjerna.

Imate li u obitelji osobu koja ima problema s debljinom, molim Vas, budite joj potpora i pomoć. Najviše ćete joj pomoći ako uopće ne govorite o prehrani, već joj načinom života i razmišljanjem pomognete riješiti problem. Umjesto obiteljskog pakiranja sladoleda, kupite breskve, a umjesto gotovih lazanja, za ručak pripremite punjene paprike, slani krumpir i salatu od krastavaca. To je ljubav.

Dijelimo ljubav i radost. Veselimo se životu i mislimo jedni na druge. Baš baš svaki dan.

Vaša Vesna