Dobrobiti mršavljenja su brojne. Zdravo mršavljenje poboljšava kvalitetu života te doprinosi zdravlju i vitalnosti.
Mršavljenje odraslih

Skrivene dobrobiti mršavljenja

Posted on

Da se loše hranimo, jasno nam je. Štoviše, znamo gdje griješimo. Ali… Teško je smoći snage i krenuti s promjenama. Jedni su tvrdoglavi, drugi se izvlače na nedostatak vremena, trećima je problem nesnalaženje u kuhinji. Svatko je priča za sebe. No, mijenjanje loših prehrambenih navika, osim mršavljenja, donosi i mnoge druge dobrobiti. Neke od njih nam nisu ni na kraju pameti.

Kvalitetna prehrana podrazumijeva neprerađene namirnice. Meso je meso, sir je sir, a riba je riba. Jasno se vidi što je na tanjuru. Nema zakukuljenih i zamumuljenih proizvoda istog okusa kojima se ne može odgonetnuti sastav.

Naravno, kvalitetna prehrana osigurava našem tijelu sve potrebne tvari, doprinosi zdravlju i vitalnosti. Ne uzimam nikakve dodatke prehrani, nikakve receptne i bezreceptne lijekove i evo, da “kucnem u drvo”, ne pamtim kada sam zadnji put bila kod doktora. Sad sam se sjetila. Prije nekih osam godina sam 2 dana bila na bolovanju. Satrala me prehlada. Blago HZZO-u. Sa mnom je na dobitku samo takvom. 🙂

Kvalitetna prehrana povezuje ljude

Klijentima koji trebaju smršaviti kažem da kvalitetna prehrana nije dijeta s rokom trajanja od 2 mjeseca. To nisu praškovi, šejkovi, čajevi i različite tabletice. Kvalitetna prehrana je trajno rješenje. Ona je za svakoga; djecu, odrasle i starije ukućane. Upravo sada imam klijenta čija je supruga trudna. Paprike punjene nemasnim mesom, slani krumpir i salata ili riba s kuhanom blitvom i krumpirom su za oboje, zar ne?

A kuhati volimo svi. Kuhinja je centar našeg doma i kada je se kuha ručak nema tko nije znatiželjan i tko neće “dati ruke”. Priprema jela je timski rad. Ono je veselje koje nas zbližava.

Kvalitetno jedi i štedi

Ruku na srce, nije mi žao dati novac za hranu koja valja. Nisam izbirljiva i jedini mi je kriterij da ono što jedem bude kako “Bog zapovijeda”. E tu nastaje problem. Gotovu hranu u supermarketima sam davno otpisala, a u mnoge skupe restorane se razočarala. Nije da se hvalim, no više vrijedi moj jednostavni umak s mesom i konkretnim povrćem nego jelo natankano Vegetom u nekom tamo razvikanom restoranu. Štoviše, ako čovjek nešto kupi pa ne pojede, šteta je dvostruka; em baci novac, em ostane gladan i mrzovoljan.

Kvalitetno se hraniti znači planirati. Ja u kupovinu idem s popisom, ne kupujem previše, no isto tako rijetko mi se dogodi da mi usred pripreme ručka zafali mrkve ili soli. Jednostavno, uz dobro planiranje nema stresa. I ne samo to, kuhajući za sebe kuhamo racionalno, ne bacamo hranu i brinemo o okolišu. Nismo zagušeni suvišnom ambalažom od dostave; kartonskim kutijama, plastičnim i metalnim posudicama, vrećicama…

Nemate vremena?

Kuhanje za obitelj nikako nije gubitak vremena. Briga o prehrani je briga o zdravlju. Potrošiti sat i po u kuhinji i skuhati kvalitetan ručak korisnije je nego protratiti pola jutra u kafiću. Hodanje po bolnicama kada se razbolimo neću ni spominjati.

I zato, mislimo o svome zdravlju i mislimo o onome što jedemo. Imajmo vremena za sebe i svoju obitelj.

Želim Vam vikend ispunjen radošću i ljubavlju.

A ako trebate kvalitetan savjet o mršavljenju, tu sam.

Vaša Vesna