Mršavljenje poboljšava kvalitetu života.
Mršavljenje, Onako usput ...

Skrivene dobrobiti mršavljenja

Posted on

Da se loše hranimo, jasno nam je. Štoviše, znamo gdje griješimo. Ali… Teško je smoći snage i krenuti s promjenama. Jedni su tvrdoglavi, drugi se izvlače na nedostatak vremena, trećima je problem nesnalaženje u kuhinji. Svatko je priča za sebe. No, mijenjanje loših prehrambenih navika donosi mnoge dobrobiti. Neke od njih nam nisu ni na kraju pameti.

Kvalitetna prehrana podrazumijeva neprerađene namirnice. Meso je meso, sir je sir, a riba je riba. Jasno se vidi što je na tanjuru. Nema zakukuljenih i zamumuljenih proizvoda istog okusa kojima se ne može odgonetnuti sastav.

Naravno, kvalitetna prehrana osigurava našem tijelu sve potrebne tvari, doprinosi zdravlju i vitalnosti. Ne uzimam nikakve dodatke prehrani, nikakve receptne i bezreceptne lijekove i evo, da “kucnem u drvo”, ne pamtim kada sam zadnji put bila kod doktora. Sad sam se sjetila. Prije nekih osam godina sam 2 dana bila na bolovanju. Satrala me prehlada. Blago HZZO-u. Sa mnom je na dobitku samo takvom. 🙂

Kvalitetna prehrana povezuje ljude

Klijentima koji trebaju smršaviti kažem da kvalitetna prehrana nije dijeta s rokom trajanja od 2 mjeseca. To nisu praškovi, šejkovi, čajevi i različite tabletice. Kvalitetna prehrana je trajno rješenje. Ona je za svakoga; djecu, odrasle i starije ukućane. Upravo sada imam klijenta čija je supruga trudna. Paprike punjene nemasnim mesom, slani krumpir i salata ili riba s kuhanom blitvom i krumpirom su za oboje, zar ne?

A kuhati volimo svi. Kuhinja je centar našeg doma i kada je se kuha ručak nema tko nije znatiželjan i tko neće “dati ruke”. Priprema jela je timski rad. Ono je veselje koje nas zbližava.

Kvalitetno jedi i štedi

Ruku na srce, nije mi žao dati novac za hranu koja valja. Nisam izbirljiva i jedini mi je kriterij da ono što jedem bude kako “Bog zapovijeda”. E tu nastaje problem. Gotovu hranu u supermarketima sam davno otpisala, a u mnoge skupe restorane se razočarala. Nije da se hvalim, no više vrijedi moj jednostavni umak s mesom i konkretnim povrćem nego jelo natankano Vegetom u nekom tamo razvikanom restoranu. Štoviše, ako čovjek nešto kupi pa ne pojede, šteta je dvostruka; em baci novac, em ostane gladan i mrzovoljan.

Kvalitetno se hraniti znači planirati. Ja u kupovinu idem s popisom, ne kupujem previše, no isto tako rijetko mi se dogodi da mi usred pripreme ručka zafali mrkve ili soli. Jednostavno, uz dobro planiranje nema stresa. I ne samo to, kuhajući za sebe kuhamo racionalno, ne bacamo hranu i brinemo o okolišu. Nismo zagušeni suvišnom ambalažom od dostave; kartonskim kutijama, plastičnim i metalnim posudicama, vrećicama…

Nemate vremena?

Kuhanje za obitelj nikako nije gubitak vremena. Briga o prehrani je briga o zdravlju. Potrošiti sat i po u kuhinji i skuhati kvalitetan ručak korisnije je nego protratiti pola jutra u kafiću. Hodanje po bolnicama kada se razbolimo neću ni spominjati.

I zato, mislimo o svome zdravlju i mislimo o onome što jedemo. Imajmo vremena za sebe i svoju obitelj.

Želim Vam vikend ispunjen radošću i ljubavlju.

A ako trebate savjet o prehrani, tu sam.

Vaša Vesna