Sanjkanje jer tjelovježba je lijek za debljinu - dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja
Aktualna događanja, Pobijediti debljinu kod djece

Tjelovježba je lijek za debljinu

Posted on

Djetetu koje ima upalu uha su terapija kapi za uho.
Djetetu koje muca su terapija govorne vježbe.
Djetetu koje ima problema s viškom kilograma, lijek za debljinu je tjelovježba. I TO SVAKI DAN, CIJELI DAN!

Stisnimo zube i kad nam je teško

Znam, vani je hladno i neugodno je biti na otvorenom, no želimo li djetetu pomoći pobijediti problem s viškom kilograma, moramo stisnuti zube, pobijediti demona u sebi i pokrenuti se.
Djeca su ogledalo našeg života i radit će ono što radimo i mi; bilo da je to sjedenje pred televizorom, vječito „druženje s mobitelom“, opijanje ili pušenje.

Igra je djeci posao

Bez obzira o kojoj se aktivnosti radi, svaka je dobrodošla i svaka se broji.
To može biti:

  • tjelovježba u sportskom klubu i školi (Zato potaknite djecu da budu redovita i aktivna na satovima tjelesnog.)
  • pomoć u kućanskim poslovima (pranje suđa, metenje poda, brisanje prašine, postavljanje stola za ručak…). Svoju sobu moraju držati urednom.
    Mito i korupcija su dozvoljeni. Platite djetetu za obavljanje kućanskih poslova. Dogovorite se da će se novci štedjeti za skupe tenisice ili izlet.
  • sanjkanje, pravljenje snješka, grudanje, pješačenje, igra s prijateljima u parkiću ili na igralištu …

Pregrizimo jezik kada djetetu mislimo reći „stani“ ili „nemoj“. Neka trči za mačkama, skakuće po lokvicama, penje se po stablima… Mora pasti, zaraditi modrice i rane. Neka se kući vrati blatnjavih cipela. Ništa zato. Glavno je da je aktivno, veselo i nesputano. Igra je djetetu posao i ono se igrajući razvija. U protivnom bit će, što bi se reklo „trutavo“ i „smotano“. Želimo li to svojoj djeci?

Svatko je rođen za neki sport
Bez obzira radilo se o normalno uhranjenoj djeci ili onoj koja muku muče s debljinom, sva ona imaju svoje idole među sportašima. Iskoristimo njihovu volju za sportom.
Za početak dijete od 4, 5 godina možete upisati u školicu sporta. Starijoj djeci budite podrška i redovito ih vozite na trening.
Moje je mišljenje da za svakoga postoji neki sport koji će voljeti, samo ga treba pronaći. Stoga, ne treba dijete siliti na bavljenje sportom u kojem nije pronašlo sebe. Bolje je promijeniti šest sportova i uživati u sedmom nego biti nesretan i izbjegavati treninge.

Budimo podrška

Ako dijete nema ekipu u ulici, budimo mu mi biti partneri u igri. Ako je starijem djetetu, zbog debljine, neugodno vježbati u klubu, zajedno otiđimo na kuglanje, u teretanu ili na badminton. Debljinu, dijetu ili mršavljenje ne spominjimo.

Izmislimo razlog zbog kojeg moramo biti aktivni. Možemo reći da nam je liječnik propisao da zbog kralješnice svaki dan moramo propješačiti 6 kilometara ili plivati 90 minuta.
Plivati 90 minuta nije nikakvi problem. Rasporedimo ga na 3 puta po pola sata. Naizmjenično se sunčajmo i plivajmo i jutarnji boravak obitelji na plaži će proletjeti u trenu.

Porazmislimo koje bismo još aktivnosti mogli uključiti u svoju svakodnevicu. Primjerice, možemo dogovoriti sa susjedom da ćemo svaki dan, pola sata, šetati njegovog psa.

I za kraj, nadam se da ćete prihvatiti savjete. Imajte na umu da ste Vi svome djetetu najvažniji terapeut. Ne obazirite se što Vam drugi govore. Radi se o Vašem djetetu i njegovom zdravlju.
Dajte sve od sebe da pobijedi debljinu i izraste u mladu, samopouzdanu osobu.

Za podršku na tom putu, obratite mi se s punim povjerenjem.

Veliki pozdrav svima

Vaša Vesna