Blog dr. sc. Vesne Bosanac Druženje po kućama i vitka linija ne idu zajedno
Mršavljenje odraslih

Koronsko druženje po kućama i vitka linija ne idu zajedno

Posted on

Prosinačka bajka je uistinu posebna. Neponovljive su okićene ulice, druženje s prijateljima, medenjaci, fritule, domaće kobasice … No sjaju i bezbrižnosti brzo dođe kraj. Siječanjska inventura nemilosrdno ispostavi račun; par kila viška, bezvoljnost, tromost i visoke masnoće u krvi. Poznato, zar ne?

Koronska druženja – recept za …

Ni ovaj koronski prosinac neće biti izuzetak. “Do tradicije se mora držat’, pa šta bude”, reći će mnogi i krenuti na turneju po kućama.

Znam da vas muž već vabi na hruskave čvarke i orahnjaču kod prike Marka i njegove Luce. “Od par čvaraka i vetice orahnjače neće mi bit’ ništa”, kažete pomirbenim glasom u sebi.

Jedno druženje nije problem, no ne radujte se prije vremena. Sigurno ne sjedi vaš vrag “nako”. Smišlja se strategija pregovora pa uskoro očekujte samilosni glas nevinašca s kauča “Ljube, ako odemo k Marku, a ne svratimo Ivanu, naljutit će se. Znaš njega.” A na to njihovo “ljube” i “mala” padaju žene i najjačeg karaktera pa da “jadnik ne ide sam ka’ bez žene”, pristajete otići probat “kobasicu koju svi hvale”. “Samo komadić”, čvrsto obećate sebi prije polaska.

No, nije kraj kad je kraj. “Prek’sutra slave Stanko i Karmen godišnjicu braka. Tribali bi ić’. I oni su nama bili. U nedilju je pokojnoj Mirkovoj materi rođendan. Bi’ će misa”, recitira Vaš dragi i predragi plan i program za nadolazeće dane. Čisto da znate što Vas čeka i što se od Vas očekuje. Bi’ će toga sigurno još. Uvijek nešto “nenajavljeno” iskrsne.

Vitka linija u siječnju nije nemoguća misija. Vrijedi se potruditi.

No, zašto raditi svakog prosinca iznova iste greške? Vrijedi li se za malo veselja krajem godine patiti s viškom kilograma i kolesterolom u krvi sljedećih nekoliko mjeseci? Sigurno ne. Vjerujem da se slažete sa mnom.

Mislite na sebe i svoje zdravlje, pa ovaj put sretno, zadovoljno i bez grižnje savjesti krenite u novu godinu. Slijedite moj recept i sigurno ćete uspjeti. Ja se evo već 20 godina u prosincu nikad nisam udebljala.

Dakle:

  • predvečer s mužem izađite u šetnju. U gradu nema mnogo ljudi. Čista milima i romantika.
  • umjesto po kućama, nađite se s prijateljima vani i prošetajte. Šarmirajte ih. “Vidi prekrasnog dana. Šteta je stat’ kući. Bacimo đir uz more”, predložite. Žene će vas sigurno podržati, a “mladićima” će biti neugodno reći “ne da mi se”.
  • i snijeg ima svoje draži. Dobro se obucite i odradite svoju standardnu kilometražu.
  • imate li prijatelje na selu, svoju posjetu uvjetujte “zajedničkom radnom akcijom”. Uz malo team-buildinga oko čišćenja drače ili popravka suhozida korisno će se iskoristiti jutro. Nakon toga će prijati 2 sarme, kiseli kupus i kuhani krumpir. Važna je umjerenost u jelu. Slanina i čvarci su, priznat ćete, višak.
  • planirajte koga ćete posjetiti. Davljenje u kobasicama i krvavicama nema smisla. Kulturnije je popiti čaj ili kavu i pojesti par suhih smokava.

Vjerujem da sam Vam pomogla donijeti odluke koje već dugo čuče u Vama. Neka Vam ne bude neugodno reći “ne”. Prvi put će možda biti teško, no s vremenom će se ljudi naviknuti na Vašu posebnost😉

Želim Vam veseli prosinac, dobro zdravlje i da vitka linija bude Vaša siječanjska stvarnost.

Od srca,

Vaša Vesna

Za savjetovanje o prehrani ne morate čekati početak nove godine. Vaša uspješna borba s lošim prehrambenim navikama i viškom kilograma može početi već danas. Obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com