Blog dr. sc. Vesne Bosanac Vrijeme je poboljšati prehrambene navike sportaša.
Prehrana sportaša

Vrijeme je za poboljšati prehrambene navike sportaša

Posted on

Sportski klubovi su zatvoreni, a mnoga djeca ne idu u školu. Smak svijeta ili prilika? Kako se uzme. Bolje rečeno, kako ‘ko uzme. Ruku na srce, ovo je pravo vrijeme za poboljšati prehrambene navike djece i mladih sportaša. 

Svako zlo je za neko dobro

Svako je vrijeme izazov na svoj način. Sada kada nema treninga, a školarci zbog bolesti ili samoizolacije ne idu u školu, zaposleni roditelji su s pravom u brizi. “Što Dražen radi? Je li na ulici?” “Je li Ksenija napisala domaću zadaću?” “Što će Ana ručati?” Tisuće pitanja se motaju po glavi.

No, jedno je istina. Djeca su na sigurnom kada im se kvalitetno organizira dan i okupira zanimljivim aktivnostima. Povežite ugodno s korisnim i uključite ih u nabavu hrane i pripremu jela. Brzo će im u naviku prijeći ujutro otići kupiti kruh i jogurt za doručak i bit će s pravom ponosni na svoj domaći voćni jogurt ili jaja pržena sa šunkom. O palačinkama ne treba ni govoriti. Video će sigurno objaviti na TikTok-u.

Priprema jela savršena je za timski rad. Braća i sestre zajedno mogu raditi puding ili griz na mlijeku, različite salate i šarene sendviče.

Za početak im treba samo malo poticaja i podrške i rezultat neće izostati. A rezultat je kvalitetnija prehrana danas i manje brige što će Jana i Ivan jesti nakon treninga kada se oni opet ustale. Domaći sendvič i mlijeko daleko su bolja kombinacija od kole i čipsa.

Vrijeme leti i ispravljanje loših prehrambenih navika ne smije se staviti “na čekanje”. Za pola godine kada treninzi budu u punom jeku, neće više biti vremena za pitanje što jesti između plivačkih utrka. Razmišljat će se tada samo o rezultatima, a opravdanja, pa i ona objektivna bit će bezvrijedna.

I na kraju, vjerujem da vas je ovaj tekst potaknuo na barem jednu pozitivnu promjenu. Krenite već danas. Vrijedi se potruditi. Dobar rezultat ne može se ničim mjeriti niti sreća kupiti.

Sretno svima.

Vaša Vesna

Za pomoć u poboljšanju prehrambenih navika vaše djece sportaša tu je moja knjiga “Prehrana mladih sportaša” s mnoštvom ideja lako primjenjivih u praksi.