Blog dr. sc. Vesne Bosanac Kada suplementacija kod sportaša ne djeluje. Fotografija prikazuje ispravke jelovnika koje su ideje za poboljšanje prehrambenih navika sportaša.
Prehrana sportaša

Kada suplementacija kod sportaša ne djeluje

Posted on

Neki dan su mi se za savjet o suplementaciji obratili djevojka koja u košarci postiže zavidne rezultate i njezini roditelji. Prema kazivanju tate, često zbog prehlade izostaje s treninga. Vodila je dnevnik prehrane kako bismo vidjeli u kojem smjeru ići sa suplementacijom i poboljšanjima jelovnika.

Evo dijela njezinih bilješki:

 

Mogući dodaci prehrani

S obzirom na nedovoljnu zastupljenost voća i povrća, ovdje bi od koristi, kao dodaci prehrani bili vitamin C, karotenoidi, folat, selen, vitamin D, željezo … te omega-3 masne kiseline (jer obitelj jede ribu vrlo rijetko). Može se preporučiti proizvod široke palete vitamina i mineralnih tvari te dodatno “omege”.

No, ruku na srce, “multići” nisu dugoročno rješenje. Imunitet ne jačaju samo spomenuti vitamini i mineralne tvari već i brojni antioksidansi koji su u voću i povrću, no ne i u dodacima prehrani.

Dio moje preporuke je bio: 

  • svakodnevno u ručak i večeru uključiti povrće
  • svakodnevno pojesti 2, 3 komada voća
  • u prehranu uključiti ribu 2 puta tjedno
  • iz prehrane isključiti salame, hrenovke, kobasice, paštete, slaninu…

Zašto je problem u salamama i hrenovkama? Jednostavno, to su masne namirnice. Veliki udio masti u hrani uzima mjesto bjelančevinama, a mladim sportašima su korisnije bjelančevine od masti. Između ostalog, bjelančevine su važne i za imunitet. Uz to, masna hrana je zasitna, pa djeca i mladi sportaši pojedu nedovoljno konkretnih, kvalitetnih namirnica. Dakle, umjesto salame i paštete, daleko je bolje na tanjur im staviti pileća prsa, nemasnu teletinu i junetinu, ribu, sir …

Što se suplemenata tiče, preporučila sam uzimanje tablete multivitamina i mineralnih tvari te kapsule omega-3 masnih kiselina (u prijelaznom razdoblju poboljšanja prehrane tijekom mjesec, dva dana). Samo toliko? Da, jer se dodaci prehrani kod maloljetnih sportaša samo pomoć koja se uzima ciljano i koliko je uistinu potrebno. Temeljno rješenje problema je poboljšanje prehrambenih navika i s tim treba krenuti čim se uoči problem jer, bez dobro osmišljenog jelovnika i najbolja suplementacija kod sportaša pada u vodu.

Složit ćete se sa mnom da bez kvalitetne prehrane nema ni zdravlja ni uspjeha u sportu, a treninzi i natjecanja se svode na patnju umjesto radost.

Želite li da i Vaše dijete sportaš uz poboljšanje prehrambenih navika iskoristi svoje potencijale i ostvari željene sportske rezultate, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Tu sam za Vas.