Ispravci jelovnika kao ideje za poboljšanje prehrambenih navika sportaša.
Prehrana sportaša, Uvijek može bolje

Kada suplementacija ne djeluje

Posted on

Neki dan su mi se za savjet o suplementaciji obratili djevojka koja u košarci postiže zavidne rezultate i njezini roditelji. Prema kazivanju tate, često zbog prehlade izostaje s treninga. Vodila je dnevnik prehrane kako bismo vidjeli u kojem smjeru ići sa suplementacijom i poboljšanjima jelovnika.

Evo dijela njezinih bilješki:

 

Mogući dodaci prehrani

S obzirom na nedovoljnu zastupljenost voća i povrća, ovdje bi od koristi, kao dodaci prehrani bili vitamin C, karotenoidi, folat, selen, vitamin D, željezo … te omega-3 masne kiseline (jer obitelj jede ribu vrlo rijetko). Može se preporučiti proizvod široke palete vitamina i mineralnih tvari te dodatno “omege”.

No, ruku na srce, “multići” nisu dugoročno rješenje. Imunitet ne jačaju samo spomenuti vitamini i mineralne tvari već i brojni antioksidansi koji su u voću i povrću, no ne i u dodacima prehrani.

Dio moje preporuke je bio: 

  • svakodnevno u ručak i večeru uključiti povrće
  • svakodnevno pojesti 2, 3 komada voća
  • u prehranu uključiti ribu 2 puta tjedno
  • iz prehrane isključiti salame, hrenovke, kobasice, paštete, slaninu…

Zašto je problem u salamama i hrenovkama? Jednostavno, to su masne namirnice. Veliki udio masti u hrani uzima mjesto bjelančevinama, a mladim sportašima su korisnije bjelančevine od masti. Između ostalog, bjelančevine su važne i za imunitet. Uz to, masna hrana je zasitna, pa djeca i mladi sportaši pojedu nedovoljno konkretnih, kvalitetnih namirnica. Dakle, umjesto salame i paštete, daleko je bolje na tanjur im staviti pileća prsa, nemasnu teletinu i junetinu, ribu, sir …

Što se suplemenata tiče, preporučila sam uzimanje tablete multivitamina i mineralnih tvari te kapsule omega-3 masnih kiselina (u prijelaznom razdoblju poboljšanja prehrane tijekom mjesec, dva dana). Samo toliko? Da, jer se dodaci prehrani kod maloljetnih sportaša samo pomoć koja se uzima ciljano i koliko je uistinu potrebno. Temeljno rješenje problema je poboljšanje prehrambenih navika i s tim treba krenuti čim se uoči problem jer bez dobro osmišljenog jelovnika i najbolja suplementacija pada u vodu.

Složit ćete se sa mnom da bez kvalitetne prehrane nema ni zdravlja ni uspjeha u sportu, a treninzi i natjecanja se svode na patnju umjesto radost.

Želite li da i Vaše dijete sportaš uz poboljšanje prehrambenih navika iskoristi svoje potencijale i ostvari željene sportske rezultate, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Tu sam za Vas.