Blog dr. sc. Vesne Bosanac Hemoroidi. Kako sam ih pobijedila. Fotografija prikazuje sjedenje na WC školjki s nogama uzdignutim na bocu tekućeg detergenta.
Mršavljenje odraslih

Hemoroidi. Kako sam ih pobijedila?

Posted on

Jeste li ikad došli u ljekarnu kazavši „Nije za mene…“ prije nego ste iti rekli što Vam treba.
E tako sam i ja prije nekih 25 godina ušla u ljekarnu s pitanjem „Nije za mene. A koja Vam je najbolja krema protiv hemoroida?“ 

O problemima s hemoroidima malo se priča, no koju muku zadaju zna nemali broj onih koji s njima vode rat. Odlučila sam danas iskreno s Vama podijeliti svoju priču. I svoju pobjedu.

Dakle, kao što znate, dok sam bila na faksu, na sebi sam isprobala svakojake smjerove u prehrani i namirnice, pa su tako jedne sezone na red došle mekinje. Stavljala sam ih svaki dan u jogurt i … sebe dobro zeznula. Što se dogodilo? Stolica mi je od tih nesretnih mekinja postala tvrda, a ja sam pomislila „premalo je vlakana“, pa sam „ne budi lijena“, još i pojačala dozu. Nek’ se nađe.
E onda su došli problemi. „Krv u stolici! Ajme! Sigurno je rak“, pomislim i izbezumljeno odem kod doktorice. Srećom, imala sam vrhunsku doktoricu koja me je smirila već na ulazu. Moj problem nije bio u manjku već u višku vlakana. Previše mekinja mi je otvrdnulo stolicu i zadalo muke. Ekspresno sam se pozdravila s njima i svojim eksperimentom.
Vratila sam se na svoju staru prehranu bez cirkusa i kerefeka; prehranu s kojom sam imala redovitu stolicu.

Moj recept za redovito pražnjenje crijeva je:

  • povrće jedite svakodnevno za ručak i večeru (sada ljeti paprike, rajčice ili krastavac možete uključiti i u doručak),
  • voće jedite kao jutarnju i popodnevnu užinu,
  • povrće začinite maslinovim uljem (koje omekšava stolicu, amortizira prolazak hrane kroz crijeva, te pokazuje antioksidativno djelovanje),
  • budite tjelesno aktivni jer tjelovježba pomaže „kretanje“ crijeva,
  • pijte dovoljno vode (da boja urina više nalikuje boji limunade nego jabučnom soku)

Prirodan položaj pri obavljanju „velike nužde“

E sad se sjetite svog čučećeg položaja kada ste veliku nuždu obavljali u prirodi. Upravo to je prirodan položaj koji olakšava defekaciju. Zamijenilo ga je sjedenje. I zato, sljedeći put kada budete išli „tamo gdje i kralj ide sam“, pod noge stavite klupicu visine 15-ak cm (ili nešto priručno). Ja u trku zgrabim kanticu tekućeg detergenta. Nakon nekoliko puta, prijeći će Vam to u naviku. Uvelike ćete se osloboditi naprezanja. Razlika je ogromna. Javite rezultat. 🙂

Vjerujem da je ova priča mnogima riješiti problem s hemoroidima; ako ne Vama onda Vašim roditeljima, prijateljicama, sestrama… Molim Vas, recite im ove savjete, ili još bolje, uputite ih na ovaj tekst.

Uživajte u ljetnom odmoru.

Veliki pozdrav svima.

Vaša Vesna