Blog dr. sc. Vesne Bosanac Ostati u dobroj formi i nakon godišnjeg Fotografija prikazuje moj popis ručkova
Mršavljenje odraslih

Ostati u dobroj formi i nakon godišnjeg

Posted on

Sada, kada ste se napokon riješili par kilograma viška, nikako se ne želite opet uništiti i vratiti na staro. Kako ostati u dobroj formi? Trenutak je vrlo izazovan. Nalazite se na raskrsnici i kojim ćete putem krenuti ovisi samo o Vama.
Jedan je podleći demonima, ići linijom manjeg otpora i opet uskoro završiti u širokim haljinama i džemperima. Drugi je put nastaviti s dobrim navikama, truditi se iznova svaki dan kvalitetno jesti, mršavjeti i doći na primjerenu tjelesnu masu. Odluka je samo Vaša.

Ako ste se odlučili za zdravlje, vitalnost, zadovoljstvo i samopouzdanje, vjerujem da će Vam ovaj tekst pomoći da tom putu.

Planiranje – saveznik kvalitetne prehrane

Stihijska kupovina hrane ne vodi ničemu. Isto tako, nije rješenje svaki dan “visit'” u dućanu. Korona nas je naučila da kuća neće ostati prazna ako se u kupovinu ide jedan put tjedno, a po kruh i poneku sitnicu 2 puta tjedno. Tako ja radim. Na hladnjaku imam papir na koji pišem što nam treba (s kojim namirnicama smo pri kraju). Svega nam je dovoljno (bolje reći taman do sljedeće velike kupovine) i nikad ne idem po susjedstvu moliti za jaje, rižu ili brašno. Sve je stvar organizacije. Kada tako kući imate sve što Vam je potrebno, onda se i kvalitetni obroci lako pripreme. Jednostavno, zdravo mršavljenje koje daje trajne rezultate ne trpi kaos i polovičnost.

Planiranje se odnosi i na razmišljanje što ćete sutra ručati. Ovisi to gdje ćete biti u 12 ili 13 h (u uredu, na terenu…). Prilagodite radne obveze “prosječnom čovjeku”. Niste “superwoman” koja može raditi bez hrane 12 sati u komadu. Kada sam prije dosta godina imala terenski posao, u Dubrovniku bih uvijek ručala u radničkom restoranu “Atlantske plovidbe”, Pod Batalom. Hrana je bila izvrsna.

Ako su porcije u Vašem restoranu na poslu obilne, podijelite ih s kolegicom. Tako smo radile moja Sandra i ja. Glavno jelo bismo kupile i podijelile, a salatu bi jedna ponijela on kuće za nas obje. Koštalo bi nas to kao sendvič, a jele smo daleko kvalitetnije nego je sendvič.

Mnogima je ručak u pekarnici. U raspravu o lisnatim i prhkim pekarskim proizvodima neću niti ulaziti. Nikako oni nisu za mršavljenje.

Vodite evidenciju ručaka ili večera

Sve nas, neke češće, neke rjeđe, izludi pitanje “što sutra kuhati”. Ja vodim evidenciju što kuham za večeru (jer nam je večera glavni obrok). Na taj način se pobjeđuje monotonost, a prehrana je zanimljivija i raznolikija. Kada mi ponestane ideje “što kuhati”, pogledam što sam kuhala “davnih dana” i mukama je kraj. Na taj se način izmjenjuju različita jela, prilozi, namirnice…, a priprema jela postaje užitak. Probajte. Uvjerena sam da će i Vama ovo zapisivanje postati velika pomoć i olakšanje.

Ne zaboravite svakodnevnu tjelovježbu

Ovu temu, kako ostati u formi nakon godišnjeg, sam načela prošle godine. Govorila sam tada kako jednostavno u svoju svakodnevicu uključiti tjelovježbu. Neka Vam ne bude teško pobrinuti se za svoje zdravlje. Ja tako ujutro, odmah nakon ustajanja, odradim Mireline vježbe i k tome vozim sobnu biciklu svaki put kada razgovaram na telefon. Ako ste i Vi sam svoj šef ili radite od kuće, sobna bicikla ili pokretna traka za trčanje može i Vama postati dio kancelarijskog inventara. Što Vas briga. Svaka, pa i šašava aktivnost ide Vam u prilog i dodaje se na Vaš račun. 🙂 Kamate; zdravlje, zadovoljstvo sobom, daleko su veće i značajnije od sitnih kamata u banci.

Vjerujem da Vam je ova priča dala dodatni poticaj da nastavite sa životom koji zaslužujete. Širimo pozitivnu energiju. Proslijedite ovaj tekst svojim prijateljicama.


Veliki pozdrav svima.
Vaša Vesna