Blog dr. sc. Vesne Bosanac Prehrana kod hipotireoidizma Fotografija prikazuje izrezanu papriku, luk i mrkvu
Mršavljenje odraslih

Kako prehrana pomaže kod hipotireoidizma?

Posted on

Dijagnosticiran Vam je hipotireoidizam. Što biste dali za poboljšanje svog zdravlja? Sve! Znam. Kod hipotireoidizma pomaže prilagođena prehrana. Valja se potruditi jer ona doprinosi liječenju bolesti i poboljšanju kvalitete života. 

Mnogo puta sami radimo protiv sebe. Jedemo dok nam ne dođe slabo – rekli bismo “dok ne puknemo”. Svako malo izmišljamo obljetnice i imendane i time opravdavamo “skok do slastičarnice iza kantuna” (a koja je u biti 5 ulica dalje). Masno ne treba ni spominjati. “Mora se nešto zameziti kad’ dođu gosti.” Što je najgore, svjesni smo tih svojih pogrešaka. No, vrag u nama kao da je jači od pameti.

Najgore što možete učiniti za sebe je negirati problem. No, pretilost nije nimalo bezazlena. Uvjerena sam da je ona ponajmanje estetski problem. Radi se prvenstveno o ugrožavanju zdravlja. I to ozbiljno.

Pretilost i štitna žlijezda

Primjerice, prekomjeran unos energije hranom može remetiti rad štitne žlijezde. Kod nekih pretilih osoba razina njezinih hormona; trijodtironina (T3) je povišena, a tzv. reverse trijodtironina (rT3) smanjena. I naravno, hipotireoidizam potiče pojavu pretilosti.

Srećom, mnogo toga je u našim rukama i potpuno je besplatno. Za borbu protiv pretilosti i poboljšanje zdravlja potrebni su volja, upornost i želja za životnom radošću.

Hipotireoidizam zahtijeva trajno uzimanje terapije, no prehrana svakako može doprinijeti uspješnosti liječenja. Evo nekoliko savjeta kako kvalitetni jelovnici mogu biti od pomoći:

  • prilagodite svoju prehranu trenutnoj situaciji. Pokušajte smršavjeti ukoliko je potrebno. Korist je višestruka.
  • obratite pozornost na dovoljan unos karotenoida i vitamina A putem konzumiranja blitve, špinata, marelica, mrkve, ribe, nemasnog mesa … Hormon T3 sudjeluje u metabolizmu ovog vitamina pa je nerijetko njegova prisutnost u tijelu smanjena.
  • hranom osigurajte dovaljan unos antioksidansima. Svakodnevno za ručak i večeru jedite povrće, a voće kao jutarnju i popodnevnu užinu.

Vjerujte, nikad nije kasno za mali korak nabolje i reguliranje tjelesne mase. Učinite nešto za sebe već danas. Umjesto da odete u kafić, tijekom pauze na poslu prošećite s kolegicom. Pojedite jabuku umjesto slanca. U večeru uključite povrće.

“Imam osjećaj da sam već tanja oko struka”, javi mi se porukom klijentica koja je počela s promjenama u prehrani prije samo tri dana.

Želite li jednom zauvijek reći “zbogom” obećavajućim dijetama koje ne daju rezultate, te početi jesti kvalitetno, unaprijediti svoje zdravlje i k tome mršavjeti, obratite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com

Svima želim uspješan i zanimljiv početak tjedna.

Vaša Vesna