Blog dr. sc. Vesne Bosanac Hrenovke nisu za sportaše.
Prehrana sportaša

Hrenovke nisu za sportaše!!!

Posted on

Ova godina počela mi je općenarodnim ustankom. Samo što se nije zapucalo. „Vratite nam doručak“, pobunili su se sportaši na zimskim pripremama za koje sam napisala jelovnik.
Na to sam se slatko nasmijala jer se iz ponude uistinu moglo dobro izabrati i fino najesti. Voće, kruh, zobene i kukuruzne pahuljice, jogurt, polutvrdi sir, jaja, svježi sir, šunka, maslac, med, marmelada, čaj, krem sir, mlijeko, kakao …
„Kažu da im je dosta sira. ‘oće hrenovke.“, pojadao se trener.
„Nemojte se Vi nervirat’. Svejedno u srijedu imamo predavanje, pa ćemo i o tome porazgovarati“, umirim brižnog čovjeka. „I bi tako.“

Svakojakih se zamjerki naslušam na račun kvalitetnog jelovnika tako da me uopće ne čudi obrana svetih hrenovki. Međutim, dok sam pri zdravoj pameti, nema šanse da ću ih ikad stavit’ sportašima na jelovnik. Ni za milijun dolara. Taman da prekinem suradnju s klubom.
Jer, nit’ sam od onih koji bi drugome dali nešto što sami ne bi pojeli, nit’ sam od onih koji za lovu idu protiv svojih uvjerenja. Nikad.

Zašto hrenovke nisu za sportaše?

Zamislite što bi bilo da finim damama i gospodi ponudite za marendu tripice, jetricu (oboje obožavam), svinjski mozak, glavu ili nogice? Najblažu dijagnozu koju bi Vam udijelili je da ste „skrenuli“. No pogađate, upravo ta „noble“ ekipa će se prva dignut’, na zadnje noge, u obranu zadnjerazrednih tekovina moderne industrije. Jer smak će svijeta uskratite li im hrenovke, salame, paštete i druga čuda. U ovim proizvodima su lošije pozicije mesa te koža, žilice i ostaci s kostiju; sve ono što mladi s 15 ili 16 godina ni primirisali ne bi. E, ali parizer prolazi milijun posto. Ako išta, barem zvuči uzvišeno.
No, najmanji je problem što su hrenovke, paštete i salame dobivene od dijelova trupla koje ni’ko neće. Gore je što su u njima silni aditivi koji, malo po malo, iz dana u dan opterećuju, naš organizam i povećavaju rizik za pojavu razno raznih bolesti. Polifosfati tako loše djeluju na zdravlje bubrega, sprječavaju apsorpciju kalcija iz hrane, „izvlače“ već prisutan kalcij u kostima itd. Želite li to svome djetetu?
Dalje, iako se ne bi na prvi pogled reklo, ima hrenovki koje sadrže čak pet puta više masti nego nemasna svinjetina (npr. svinjski kotlet s kojega je skinuta vidljiva mast). A jeste li ikad uspoređivali cijene hrenovki i pilećih prsa? Nerijetko su hrenovke skuplje od prvoklasne piletine. Za ne povjerovat’.

A kako je prošao moj susret sa sportašima na pripremama?

Super!
Kada sam im rekla da za sportaše odabirem samo najbolje, onda im je bilo jasno zašto prirodan sir bez aditiva za doručak ima prednost pred zadnjerazrednim, masnim paštetama i salamama. Da u njima nema aditiva koji poboljšavaju teksturu, okus i boju, ni’ko ih ne bi ni pogledao, a kamo li pojeo.
I Vaša djeca sportaši zaslužuju najbolje. Prednost dajte neprerađenim i minimalno prerađenim namirnicama. Neka ih je uvijek u Vašoj kuhinji.

Imate li nedoumice vezano za odabir namirnica ili kvalitetu prehranu svoje djece sportaša, javite se. Tu sam za Vas. Javite mi se na vesna@prehranasportasa.com

Veliki pozdrav svima

Vaša Vesna