Blog dr. sc. Vesne Bosanac Je li skupa kvalitetna prehrana?
Mršavljenje odraslih

Je li kvalitetna prehrana skupa?

Posted on

Ne! Štoviše, suprotno. Skupa je nekvalitetna prehrana. Rekla bih i preskupa. Nedavno sam kupila porciju hvaljenih ćevapa za 45 kn. Bacila sam novce jer se nisu mogli jesti. Bili su pokvareni. Nek’i kiseli. Živi užas!
Za 45 kn dvoje ljudi mogu imat’ pristojan brzinski ručak. Recimo, mogu se ispeći kotleti, skuhati slani krumpir i napraviti salata. To bi bila kvalitetna prehrana. Računajmo; 400 g svinjskih kotleta je najviše 15 kn, 500 g krumpira je 3 kn, 1 glavica zelene salate je 7 kn, ulje, ocat, začini, voda, detergent za suđe i struja neka su „u vr’ glave“ 10 kn. Sve zajedno ne prelazi nikako 40 kn. Dvije osobe samo za ručak dnevno uštede 50 kn. Mjesec dana – 1500 kn, godina dana – cipele i torba „stat’ pa gledat’“. Pa se ti moj misli.

Niste ludi plaćat’ i dalje svoje debljanje

Da se odmah razumijemo. Domaći ćevapi u lepinji, koje sami napravite od nemasnog mesa, uz bogatu zelenu salatu, pametan su odabir za obiteljsko okupljanje uz roštilj.
Međutim, klasični ćevapi „nasupani“ maštu s roštilja sigurno nisu za mršavljenje. Naravno, da tada salata nikome nije ni na kraj pameti. A mora se kupit’ i nešto za desert. Kuna, ‘vamo, dvi’ tamo, procure novci kroz džep da nisi ni trepnuo. Na kraju dana zaključujete da ste svako malo nešto jeli, no ne možete se sjetiti jedne jedine pametne stvari koju ste stavili u usta. Što je najgore, uvečer ozbiljno osjećate da Vam nešto fali.
Na koncu konca i stresnog dana, dosta Vam je života. Napokon sjedate ispred tevea. Utjehu tražite u holivudskoj bajci i čokoladi koja Vas nikad, a ma baš nikad nije iznevjerila. Dan po dan, mjesec po mjesec, godinu po godinu, silne novce ste spiskali na debljanje. Je li lažem?
Jeli ste nemilice, dupli ste se nego ste bili na maturi a da svoje tijelo niste hranili. Ono, jadno izmučeno svakojakim glupostima, vapi za konkretnom hranom i korisnim nutrijentima. Gladno je stalno.

Što Vam je činiti?

Probudite se! Za poboljšanja u prehrani nikad nije kasno.
Bez velikog razmišljanja napravite sljedeće (za svoje, ne za moje dobro):
1) provedite inventuru hladnjaka, zamrzivača i ormara u kojem držite suhu hranu
2) visokoprerađenu hranu (npr. kola napitke, instant juhe, gotove umake…) dajte nekome (ili sami vremenom potrošite)
3) u kupovinu idete 1, 2 puta tjedno noseći sa sobom popis što Vam treba
4) kupujte samo čiste, neprerađene namirnice
5) kupujte samo onoliko koliko Vam je uistinu potrebno. Nema smisla kupovati pa bacati.
6) dan unaprijed otprilike planirajte svoje obroke (što ćete jesti)
7) redovito doručkujte, ručajte i večerajte. Imajte zdravu jutarnju i popodnevnu užinu. Što jesti pogledajte na mome Instagram profilu. Primjera je mali milijun.

Učinite sve ovako kako sam Vam savjetovala i za 15, 20 dana ćete na sebi osjetiti vidnu razliku. Osjećat ćete se lakši, poletniji, odmorniji… Uz pokoji mali savjet i dobro posloženu prehranu, sigurno ćete i smršavjeti. Vjerujte mi. Nemam razloga muljati Vam. Mnogi moji klijenti su se uvjerili u čudo koje jednostavna, a u isti mah razborita i kvalitetna prehrana čini tijelu. Em doprinosi zdravlju, em štedi kune. Sve drugo je suludo i nepotrebno bacanje novca.

Do sljedećeg susreta Vam pozdravljam i želim svako dobro.
Vaša Vesna

 

Želite li trajno smršavjeti i time poboljšati svoje zdravlje, javite mi se s punim povjerenjem na vesna@prehranasportasa.com. Radujem se našoj suradnji i Vašem uspjehu.