Blog dr. sc. Vesne Bosanac Podrška obitelji u prehrani sportaša Na fotografiji su kflice sa sirom i voda.
Prehrana sportaša

Podrška obitelji u prehrani sportaša

Posted on

Složit ćete se sa mnom kako je podrška obitelji u prehrani, djeci i mladim sportašima, od izuzetne važnosti za njihov razvoj i ostvarenje zacrtanih ciljeva. Za postizanje željenog sportskog rezultata, neophodan su talent i naporan rad koji dolaze do punog izražaja tek kada je prehrana kvalitetna i dobro osmišljena. Primjerice, sav trud pada u vodu ako sportaš na treningu ili natjecanju nema energije. Vjerujem kako nijedan roditelj ne želi da dijete iskusi razočaranje zbog problema koji se može jednostavno spriječiti. Zar ne?

Mladi sportaši trebaju više

Potrebe djece i mladih sportaša za hranjivim tvarima veće su nego kod njihovih vršnjaka koji se aktivno ne bave sportom. Naime, osim za rast i razvoj, tu je i povećana potreba za energijom uslijed tjelesne aktivnosti. Nije stoga svejedno kakva je kvaliteta prehrane školaraca aktivnih u sportu.

Evo pet ključnih načina kako roditelji mogu doprinijeti kvaliteti prehrane djece i mladih sportaša:

  1. Potaknite djecu na redovito konzumiranje doručka prije odlaska u školu. Netko će pojesti prženo jaje, kruh i jogurt, a netko pak frape od banane i mlijeka ili zobene pahuljice s jogurtom i voćem. Važno je s unosom škroba (energije) i bjelančevina (za izgradnju i oporavak mišićnog tkiva) započeti od samog jutra.
  2. Djeci uvijek pripremite kvalitetnu školsku užinu. To može biti voće, jogurt, sendvič sa sirom… ili njihova kombinacija ako nastava dugo traje. Dostatan unos energije tijekom jutra doprinosi koncentraciji na nastavi i štiti mišiće od razgradnje.    
  3. Neka Vaše dijete kući čeka ručak kada se vrati iz škole. Ako niste u to doba kući, pripremite ručak dan prije pa će ga dijete podgrijati. Primjer kvalitetnog ručka je teletina u povrtnom umaku, riža i salata. To je daleko bolja opcija od „ručka“ iz pekarnice.
  4. U torbu s opremom za trening, stavite djetetu voće ili mali sendvič ili kokice te napitak (npr. mlijeko) za pojesti i popiti odmah nakon treninga. Na taj se način započinje pravovremeni oporavak.
  5. Nakon popodnevnog treninga kući dočekajte dijete s kvalitetnom večerom. To može biti kuhani kelj i krumpir s prženim jajem ili ribom.

Vjerujem da su vam ovi savjeti korisni i da ćete ih s lakoćom primijeniti u praksi.

Sretno svima.

Želite li da Vaša djeca sportaši poboljšaju svoju prehranu, rado ću Vam u tome pomoći. Javite mi se bez obveze na vesna@prehranasportasa.com.