Blog dr. sc. Vesne Bosanac Kvalitetna prehrana mladih sportaša. Prilika ili kazna? Prikaz kvalitetnog ručka; pečeno meso, divlja riža, kuhane mahune, umak od povrća
Prehrana sportaša

Kvalitetna prehrana mladih sportaša. Prilika ili kazna?

Posted on

Pa ne možemo mi njoj prilagodit’ svoj život. Dosta nam je ove patnje. Zamrzila sam sport. Svaki dan izgubimo čet’ri sata na trening. Imamo 15 km do kluba samo u jednom smjeru. Da smo novce stavljali sa strane, mogli smo kuću izgradit’, u dahu je kazala majka jedne moje sportašice s kojom sam neki dan imala malo žešći razgovor. Pitam se što roditeljima znači kvalitetna prehrana sportaša. Neki je doživljavaju kao kaznu. 

Treba znati što se želi i živjeti u skladu s tim ciljem

Prije bih znala dobronamjerno, ništa ne tražeći zauzvrat, ljude nazvati i pitati kako su i nakon što bi naš biznis završio. 
Nekima je to stvaralo pritisak, pa sam prije ljeta sebi čvrsto obećala da je s tim gotovo. Jer, imaju moj broj, ako žele popričati, pitat’ za savjet… nazvat će, bila sam više nego odlučna.  
A ovi su jedva dočekali da im nitko ne visi nad glavom i da napokon mogu uživati u božjem miru i spokoju. 
Kako se uživalo, arčilo i bančilo, ne trebaju mi ispovijedat’ ni pripovjedat’. Da se, a ma baš ničega, što sam im ljudski savjetovala, nisu pridržavali, govori gorka činjenica. Djevojčica je preko ljeta nabila dobrih 5 kila, a narasla nije ni centimetra. 
Ma jebe se njih. Oni su svoje odradili i na koncu ljeta, dijete, kao paket, isporučili klubu na saniranje štete. I još se usuđuju razmišljati o europskom prvenstvu. Ako ne bude sve po planu, krivi će naravno biti svi odreda; klub, škola, država, sustav… Ronit će se suze krokodilske.  

Roditelji moraju preuzeti odgovornost

Mireli ne spominjite ni dijetu ni kile. Krajnje je vrijeme da se vi kao obitelj njoj prilagodite i svojim primjerom pokažete što je kvalitetna prehrana za sportaša. Pozdravite se s kolačima, kolama, čipsevima, skrivenim keksima, feštama i jedenjem od jutra do sutra, dodam iskreno.
Jer, nisu sva djeca ista. Nekoj djeci Mirelinih godina hrana jednostavno nije zanimljiva, druga ne vole jesti, treća imaju jaki karakter i neće niti okusiti ponuđene im slatkiše i grickalice. No Mirela očito nije među njima. 
Nema vam smisla dijete od 14 godina maltretirat’ i opterećivat’ hranom. Trebate svi u obitelji promijeniti prehrambene navike i smršavjeti. Vi roditelji trebate jesti ono što želite da Mirela jede. Trebate se prilagoditi djetetu, imati red u životu i živjeti skromno kao da su vam primanja minimalna, zaključim na kraju. 
E tada je nastao pravi šou. Dirnula sam osinjak. Jer dosta su se oni već u životu žrtvovali za sport. Sada je na Mireli da pazi što će jest’. 
Moš si mislit’. Zar je za očekivati da dijete sebi za večeru kuha blitvu dok svi ostali, kolektivno, uživaju u Ledoletama? Zar može roditelj sa svojih 20 kila viška biti primjer zdravog života? Ma obisite vi to mačku o rep, mislim u sebi. Ovd’e je neko lud. Ja ili oni. 

Bez truda nema uspjeha

Budimo iskreni prema bogu, vragu i narodu; bez truda, volje, žrtvovanja i upornosti, nema uspjeha. Ne može se živjeti na staroj slavi. Ulaganje i trud od prije dvije godine su bili za onda. Danas je danas. Nećemo se valjda u šestom razredu diviti uspjehu iz trećeg. Uspjeh koji je tri stepenice viši, traži tristotri puta ozbiljniji rad i trud.

Da ne dužim dalje, imate li dijete sportaša sklono debljanju, najmanje što za svoje i njegovo zdravlje može učiniti je:

 

    • prikloniti se jednostavnoj prehrani,

    • ograničiti budget, planirati kupovinu hrane i usredotočiti se na neprerađene namirnice,

    • kuhati za obitelj,

    • planirati obroke i po potrebi kuhati unaprijed,

    • usredotočiti se na vlastitu obitelj i živjeti miran život.

Uistinu, sve je stvar percepcije. Netko će potrebu za kvalitetnom prehranom djeteta sportaša shvatiti kao izvrsnu priliku za unaprjeđenje navika cijele obitelji dok će drugima to biti preteška muka, patnja i kazna. Kojoj Vi skupini pripadate, znate i sami.

Ako Vaše dijete voli sport i trudi se, pomognite mu da iskoristi svoje potencijale i ostvari ciljeve. Učinite sve što možete za svoju Mirtu i Ivana danas, kako Vam sutra ne bi bilo žao zbog nepovratno propuštene prilike.

A za savjet o prehrani obratite mi se s punim povjerenjem. Kada je volje, prehrana se posloži za čas.
Do sljedećeg puta, svima želim radost na treninzima i uspjeh na natjecanjima.

Veliki pozdrav

Vaša Vesna