Blog dr. sc. Vesne Bosanac Novogodišnja odluka Prikaz: moja slikovnica "Naš veseli dan"
Mršavljenje odraslih

Novogodišnja odluka

Posted on

Kakva Vam je bila ova godina? Čestitam ako ćete je pamtiti po ispunjenju svojih ciljeva. Možda je bila razočaravajuća. Ništa zato. Sve se može ispraviti ako ste odlučni i imate volje. Evo nekoliko savjeta iz mog vlastitog iskustva kako se novogodišnja odluka može provesti u djelo.

Godinama sam gomilala započete, a nedovršene poslove; ručne radove, ilustracije, znanstvene radove… Skupila ih se poprilična gomila. Novogodišnja odluka mi je bila krenuti ih rješavati. Ambiciozno sam nastavila s pisanjem davno započetog, pa zaboravljenog znanstvenog rada. Nekako usporedo sam se uhvatila i slikovnice koja je, strpljivo, na polici, čekajući moju inspiraciju i, što bi se reklo, „bolje dane“, proslavila punoljetnost. Našlo se usput još odrađivanja starih obećanja, završavanja patchwork prekrivača, popravaka i čega sve ne. Uz osnovni posao, bilo je dana kad „ne bih imala vremena otić’ ni na WC“.
No na kraju se trud isplatio. Postigla sam i više od planiranog. Sve zaostatke koje sam početkom godine krenula rješavati sam privela kraju. Posebno sam ponosna na svoju slikovnicu „Naš veseli dan“.

Slikovnica za djecu "Naš veseli dan", autorica Vesna Bosanac
Moja slikovnica “Naš veseli dan”

Kako novogodišnje odluke provesti u djelo?

1) Zadajte sebi realne ciljeve i svaki dan, malo po malo radite na njihovom ostvarenju. Do velikog cilja ćete najlakše stići po etapama. Radujte se i sebe na tom putu ohrabrujte malim uspjesima.
2) Razmišljajte pozitivno. Jedan od načina je zamišljati se u situaciji koju želite postići. Uronite u taj novi svijet. Stvorite pred očima atmosferu; ljude i prostor koji Vas okružuju, mirise, boje, zvukove.
3) Neka Vas greške ne obeshrabre. Izvucite iz svake dobru pouku. Smatrajte ih kao način vlastitog rasta i jačanja ličnosti. Na greškama se stječe neprocjenjivo iskustvo koje će Vam sigurno, prije ili poslije, biti od ogromne koristi. Vjerujte mi.
4) Izbjegavajte ljude kojima je sve crno. Okružite se uspješnim, karizmatičnim osobama od kojih možete mnogo naučiti. Zrače entuzijazmom i šire pozitivnu energiju. Nakon susreta s njima Vaš svijet dobiva novu dimenziju.
5) Ne obazirite se na druge. Svatko od nas je različit i ima svoj život. Nađite sreću u sebi i budite ponosni na svoja postignuća.
6) Sve nevažno stavite sa strane. Mislim pri tome na stvari, ljude, nepotrebne obveze i zadatke. Prodisat ćete i osloboditi se veza koje vas umaraju i crpe Vam energiju. Odjednom će sete dobiti vrijeme za ono što Vam je uistinu važno.
7) Ako Vam je sve ga dosta, odmorite se nekoliko dana, pa osvježeni i jači nastavite dalje.
8) Nemojte odustati. Uvijek imajte na umu kako je radost uživanja u uspjehu nemjerljiva s izazovima koji se pojave na putu.

Vjerujem da sam Vas ohrabrila na provođenje novogodišnje odluke u djelo.

Želim Vam sretan Božić te obilje zdravlja u novoj 2022. godini. Samo neka je zdravlja. Drugo ćemo sve namiriti.

Veliki pozdrav svima.
Vaša Vesna